Hrvati traže podizanje optužnice protiv Aleksandra Vučića

0
710
blank

Potpredsjednik “Mosta“ Nikola Grmoja predložio je da Hrvatska podigne optužnicu protiv predsednika Srbije, kao odgovor na postupak koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira koji su naredili napade na srpske izbjeglice na Petrovačkoj cesti, piše Nova.rs.

Naime, nedavno se pojavila informacija da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Ovo bi bila prva optužnica u Srbiji za hrvatsku akciju “Oluja“.

Prema navodima medija, četiri oficira se terete da su u avgustu 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Kako je objavljeno, Tužilaštvo Srbije je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, kao i da prema optužnici protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u međuvremenu je saopćilo da optužnica zbog ratnog zločina u hrvatskoj akciji “Oluja“ nije postala pravnosnažna i da krivični postupak u ovoj fazi nije javan.

Kao odgovor na ovakav postupak Srbije iz Zagreba stiže predlog da se podigne optužnica protiv srpskog predsjednika. U tekstu hrvatskog “Jutarnjeg lista“ navode se reči potpredsjednika “Mosta“ Nikole Grmoje, koji je predložio da se podigne optužnica protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Vrijeme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU“, rekao je Grmoja i dodao:

“Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice Velike Srbije“, rekao je on.