Hrvatska / Otvoren naučni simpozijum “Religija i politika”, Zukorlić jedan od izlagača

0
812
blank
Foto: Anadolija

U Islamskom centru Zagreb svečano je otvoren međunarodni naučni simpozijum na kojem će u dvodnevnom programu brojni stručnjaci iz različitih perspektiva sagledati temu “Religija i politika”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučni simpozijum na temu “Religija i politika” organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj kojem je ovo 25. po redu ovakav simpozijum koji za svrhu ima rasvjetljavanje različitih tema iz vjerskog, kuturnog, društvenog, političkog i humanističkog područja.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako su se simpoziju ove godine priključili Evropska akademija nauka i umjetnosti i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti koje će sa svojim stručnjacima pomoći u analizi ovogodišnje teme.

“Ono što nam je cilj jeste da preveniramo svaki oblik isključivosti. Najgore stanje jest ako imamo religijsku isključivost na političku uključivost ili obrnuto. Smatramo da smo na istom putu jer radimo i služimo istim ljudima, koji su pored toga što su građani, i vjernici koji pripadaju nekoj od vjerskih zajednica”, poručio je muftija Hasanović.

Muftija je izrazio želju da se u budućnosti religija ne politizira, a politika ne “religiozira”, već da radi svatko po svome poslanju.

Simpozij okuplja 35 stručnjaka različitih profila koji će izlagati danas 20. i sutra 21. aprila, a nakon završetka simpozijuma bit će izdan zbornik.