Hvala Bogu, postigosmo bošnjačko jedinstvo i riješismo status Sandžaka

0
1025

Piše: Esad Rahić

Poslije toliko godina priče, priželjkivanja i nastojanja da prestanu svađe i podjele između bošnjačkih stranaka i lidera, hvala Bogu, konačno se i nama posreći. Konačno se ostvari naša višegodišnja želja. Ostvari se puno bošnjačko jedinstvo. Sad i da umrem ne žalim. Moj san o bošnjačkom jedinstvu postade realnost.

Ali u mojim promišljanima i razmišljanjima kako da se ovaj zlata vrijedan cilj postigne ja sam godinama bio ubjeđen da će do toga doći racionalnom politikom naših lidera i shvatanjem i prihvatanjem realnosti, da svađe i podjele ničemu ne vode, sem prema naciononom ambisu i kataklizmi.

Ugljaninov višednevni vapaj za nacionalnim jedinstvom je konačno uslišan. Pojavio se čovjek koji je razumio značaj njegovih nastojanja i da je ostvarenje njegove borbe od velikog značaja.

Na poziv Ugljanina, odziv je došao sa najmanje očekivane strane. Od predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. On godinama čeka da se naši lideri nešto između sebe dogovore, i pošto je shvatio da od toga nema ništa, morao je da se umiješa, a sve u cilju postizanja općebošnjačkog konsensusa i jedinstva.

Gospodin Vučić je najprije u svojoj svestranoj i detaljnoj analizi šta je to što najviše svađa i dijeli bošnjačke političare, došao do zaključka da je to borba za vlast.

Pošto je ustanovio dijagnozu, prionuo je na posao da nađe adekvatan lijek. I našao iljač.

Slijedio je poslovicu “Ni po babu, ni po stričevima”. I svakom je dao hise. Niko nije ostao zaboravljen i zapostavljen. Niko nije ostao praznih ruku. Svi su dobili po svoju filjiju, po svoj feudalni posjed i “mirna Bačka”. Genijalno političko razmišljanje. Genijalna politička strategija. Bez imalo ironije, zaista moram priznati, po ovom pitanju, gospodin Vučić je ispoljio neviđenu političku mudrost, koja se graniči sa genijalnošću. I vuk sit i ovce na broju.

Jedino što me je iznenadilo da čovjek koji je doveo do bošnjačkog jedinstva nije iz Sandžaka, već iz prijestonice Beograda. Gospodin Vučić je ispao genijalan muslihun.

I naši stari legendarni muslihuni bi mu pozavidjeli na pronicljivosti, dovitljivosti, promućurnosti i britkoj pameti. Em nam je ostvario političko jedinstvo, em je po kratkom postupku, na opće zadovoljstvo riješio status Sandžaka. I eto hvala Bogu ostvarismo specijalni status Sandžaka. Specijalni, da specijalniji ne može biti.

Gospodina Vučića mogu kritikovati i za ovo i za ono, ali mu ne mogu negirati sposobnost da zna u pravo vrijeme da povuče pravi potez. Kad je uspio da riješi sandžačko pitanje, ma on će ljudi riješiti dlanom o dlan i sva druga pitanja.

Ja mogu samo da mu čestitam na uspjehu koji je ovih dana postigao u Sandžaku. To niko nije u ovoj mjeri uspio prije njega. Aferim predjedniče.

Izvor: Sandzacke.rs