I DALJE NIKO NEĆE SA SULJOM: Sjednica Skupštine opštine Tutin ponovo odložena

0
422
blank

Sedamnesta redovna sjednica Skupštine opštine Tutin, koju bezuspješno pokušavaju da održe predstavnici SDA Sandžaka, nije održana ni danas zbog nedostatka kvoruma. Peti pokušaj održavanja sjednice odložen je za četvrtak, 15. juna 2023. godine u 12 sati.

Kako prenose lokalni portali, sjednici su prisustvovala samo tri odbornika SDA Sandžaka.

Na sjednicu ponovo nisu došli odbornici opozicionih partija, Stranke pravde i pomirenja (SPP), Sandžačke demokratske partije (SDP), grupe građana “Tutin na prvom mjestu“, a nije došao ni jedini odbornik SNS-a, koji je nekada “davao“ većinu u opštinskom parlamentu.

Punih pet mjeseci u Tutinu nije zasjedao opštinski parlament. Razlog je nedostatak kvoruma, jer na sjednice dolaze samo odbornici SDA Sandžaka, koja ima 18, od 37 odbornika.

Posljednje zasjedanje loklanog parlamenta održano je 28. decembra, kada je sjednici, pored 17 odbornika SDA Sandžaka prisustvovalo i tri od jedanaest odbornika Stranke pravde i pomirenja. Sjednici nisu prisustvali odbornici Sandžačke demokratske partije i Grupe građana “Tutin na prvom mjestu” Bajra Gegića.

Prisustvo samo tri odbornika iz Stranke pravde i pomirenja, već tada je ukazivalo da postoje ogromna neslaganja u lokalnom odboru Zukorlićeve stranke oko koalicije sa SDA Sandžaka.

Zakon o lokalnoj samoupravi decidno kaže da se “privremena uprava uvodi ukoliko skupština lokalne samouprave ne zasijeda duže od tri mjeseca”.

Opština Tutin je, zbog neodržavanja sjednica lokalnog parlamenta u roku od tri mjeseca, po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, još prošle godine trebalo da dobije prinudnu upravu i vanredne izbore.

Tražili su to i novi potencijalni koalicioni partneri, u pismima upućenim Ministarstvu za lokalnu upravu i državnu samoupravu. Ostala je nepoznanica, kako je izbjegnuta prinudna uprava.

Novi uslov stečen je krajem marta ove godine, jer opštinski parlament, opet, nije uspio da se sastane.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka su napravili većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, a lider SDA Sulejman Ugljanin, početkom marta, najavio je formiranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama počevši od Tutina, što se nije dogodilo. I dalje nema ništa ni od najavljenog formiranja bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Ugljanin je za Tutin tada rekao da razgovori idu “u dobrom pravcu“. Sve je trebalo da bude završeno do kraja marta. Međutim, kako politička čaršija komentariše, podjele u odboru SPP Tutin za i protiv koalicije sa SDA Sandžaka su razlog izostanka formiranja skupštinske većine u Tutinu.

Politička kriza u ovoj sandžačkoj opštini proizvela je veoma tešku i lošu društvenu i ekonomsku situaciju u gradu. Nedomaćinski odnos lokalne vlasti, koju već decenijama predvodi SDA Sulejmana Ugljanina, dovela je na rub bankrota grad na Vidrenjaku. Opština Tutin je prezadužena, a njen budžetski račun većim dijelom godine u blokadi.

Hoće li koalicija SDA i SPP, formirana na strahu od jačanja SDP Rasima Ljajića, opstati, ostaje da se vidi. Međutim, sve analize ističu da koalicija “ne ljuti se čovječe”, kako je narod popularno nazvao, nema budućnost na ovdašnjoj političkoj sceni.

Izvor: Sandzacke.rs