Ibrahimović: Ako autoput spasi jedan život, opravdao je svoje postojanje

0
308
blank
Foto: Vlada Crne Gore

Na Dan državnosti 13. jula, svečano je puštena u saobraćaj prva, 41 kilometar duga dionica autoputa u Crnoj Gori, koja povezuje Smokovac i Mateševo. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, otpravnica poslova Ambasade Kine Hua Yafang i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić otvorili su auto – put Bar Boljare. Abazović je predložio da se auto-put nazove po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji. Putarina za autoput se neće naplaćivati narednih sedam dana, tačnije do 21. jula.

Abazović je istakao da je projekat autoputa možda najveći poduhvat u našoj istoriji, te da je zalog za razvijenu Crnu Goru koju ćemo ostaviti našoj djeci.

“Danas ne otvaramo put, otvaramo perspektivu, za građane, privredu, budućnost Crne Gore. Autoput je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa sjeverom, Crna Gora sa Evropom”, istakao je Abazović.

Autoput nam, kaže premijer, pokazuje novi pravac razvoja.

“To je razvoj sjevera i ispravljanje učinjene nepravde prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi sjever i cijelu Crnu Goru naprijed. Preko sjevera i mreže Trans-evropskih koridora u Evropsku uniju i porodicu naroda kojoj istinski pripadamo”, naveo je Abazović.

Ova investicija će, uvjeren je, bez sumnje otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi.

“Posebno završetkom auto-puta od Boljara do Bara, Crna Gora će sa Lukom Bar biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana”, istakao je Abazović.

Prema njegovim riječima, nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu dionicu auto-puta.

“Ovaj datum vodio je Crnu Goru do neslućenih visina. Dobili smo međunarodno priznanje, ali i pokazali prkos upalivši iskru slobode u tada porobljenoj Evropi. Najbolji način da odamo počast ljudima koji su živote položili da bi Crna Gora danas živjela je da izgradimo bolju Crnu Goru. Poučeni važnim istorijskim lekcijama, zagledani smo u evropsku budućnost naše države. Evropska unija nije potpuna bez Crne Gore, male, dobronamjerne, neustrašive države koja je Evropi dala dovoljno da bi vječno bila njen sastavni dio”, rekao je Abazović.

On je predložio i prihvatio ideju da ime auto-putu damo po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

“Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznijet veliki teret u izgradnji naše države. Danas, ovdje, prelamamo istoriju i ono što dolazi – 13. jul i put budućnosti, prve kilometre princeze Ksenije po neravnim crnogorskim džadama i savremenu saobraćajnicu. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u evropsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i evropske Crne Gore. Ovo je put za budućnost. Živjela nam Crna Gora”, poručio je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović istakao je da autoput ima veliki privredni i strateški zanačaj za Crnu Goru.

“Ovaj autoput treba da obezbijedi bezbjednu vezu sjevera Crne Gore sa centralnom i južnom regijom, za naše građane i turiste, jer je kanjon Morače odnio previše života. Ako mene pitate, ako ovaj put spasi jedan život, a siguran sam da hoće mnogo više, ovaj projekat je opravdao svoje postojanje”, istakao je Ibrahimović.

Vjeruje da će autoput dati značajan impuls privrednom razvoju sjevera i kvalitetu života građana.

“To će omogućiti ljudima sa sjevera da tamo ostanu i opstanu. Država je ovim projektom poslala jasnu poruku ljudima sa sjevera Crne Gore da nikada više neće biti zaboravljeni”, poručio je Ibrahimović.

Izvor: CDM