Ibrahimović: Otvaranje autoputa moguće početkom jula

0
719
blank
Screenshot: RTCG

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović optimista je da će građani Crne Gore ali i turisti vrlo brzo moći da se voze prvom dionicom autoputa. Ipak nije mogao da saopći tačan datum otvaranja puta.

“Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5% radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum”, kazao je Ibrahimović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Kao najvažnija prepreka, kazao je ministar, ostalo je instaliranje elektro-mašinske opreme, i dodao da je dobio uvjeravanja od direktora kompanije CRBC Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno.

“Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, možemo reći da ćemo se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa”, istakao je Ibrahimović.

blank
Screenshot/YouTube

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin a rok za završetak radova je 6 mjeseci. Ministar je poručio da će taj put biti u upotrebi otvarnjem autoputa.

“Neće biti maksimalno opremljen ali će svakako biti u upotrebi”, kazao je.

On je dodao da će putarina za autoput za putnička vozila iznositi 3,5 eura a za kamione 17,5 eura.

Na pitanje, hoće li biti zahtjeva za plaćanje penala prema CRBC-u, ministar je podsjetio da su se pri potpisivanju ugovora 2014. godine obje strane obavezale da ako bude kašnjenja bude i penala.

Izvor: RTCG