IGRA JE ZAVRŠENA: Vučić prihvatio prijedlog za Kosovo, potpis do kraja marta

0
282
blank

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se u ponedjeljak u Briselu, a zaključak je jasan – obje strane su prihvatile evropski prijedlog. Prema riječima Kurtija, on je želeo da potpiše sporazum, dok Srbija nije, što je potvrdio i predstavnik Srbije. Kako Vučić tvrdi, “nešto“ će morati da se potpiše do 24. marta, a zapadni partneri su pohvalili proces dijaloga i pozvali na dodatno ubrzanje kako bi se u potpunosti normalizovao odnos.

Nakon sastanka sa evropskim posrednicima, Vučić i Kurti su se obratili javnosti. Vučić je poručio da je spreman da nastavi pregovore, te da je Kurti došao sa idejom da potpiše nešto.

“Ja sam insistirao na Zajednici srpskih opština, Kurti nije bio spreman da prihvati sad, a da li će u budućnosti vidjećemo. Nadam se da je moguće da postižemo nekakve kompromise, plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno“, izjavio je Vučić.

Kurti je potvrdio da je želeo da parafira, ali Vučić je bio protiv. Sa druge strane, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell, naglasio je da su se obje strane saglasile sa tekstom sporazuma, zbog čega je on javno objavljen, prenosi Nova.rs.

U tom dokumentu se praktično sve potvrđuje što se do sada pojavljivalo u javnosti: obje strane će poštovati teritorijalni integritetet i suverenitet druge strane, međusobno će priznati dokumenta, nacionalne simbole, uključujući pasoše registarske tablice i carinske pečate.

Ono što je najviše privuklo pažnju javnosti i kritiku svih jeste odredbe pod članom četiri. U njoj se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što posredno znači članstvo Kosovo u UN. Strane će razmenjivati misije, neće sputavati jedna drugu na putu ka EU, poštovaće Mapu puta za implementaciju sporazuma i formalizovaće status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Da li je Srbija prihvatila faktičku nezavisnost Kosova?

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog kaže da je u Briselu dogovoreno “više od prihvatanja Republike Kosovo, manje od priznanja Republike Kosovo”.

“Vučić je prihvatio sporazum, to je jasno još od prve izjave nakon sastanka sa petorkom u januaru. To što je EU objavila osnovni dokument sporazuma juče nam govori da se on više neće mijenjati, i da je ostalo da se usaglase oko implementacije, pogotovo sekvenciranja. To se odnosi na ono čemu prethodi nešto i koji su rokovi”, objašnjava Milenković.

Sagovornik Nove naglašava da je ponuda koju je dobila Srbija u Briselu prililčno jasna:

“Srbija je dobila ponudu više od prihvatanja Republike Kosovo, manje od priznanja Republike Kosovo“. što znači da su ključni zapadni akteri odustali od insistiranja na eskplicitnom priznanju nezavisnosti Kosova na srednji rok”, zaključuje Milenković.

“Nema više prostora za sabotiranje sporazuma – mašina je proradila“

Novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jaksić napominje da je proces potpisivanja sporazuma nezaustavljiv i da to što u Briselu nije potpisan može da znači samo da je Vučić odlučio da “kupi“ malo vremena.

“Najvažnije je da su obe strane prihvatile nov pregovarački okvir. Kada se pogleda sporazum koji je objavljen, tako precizan i sveovuhvatan do sada nismo imali. Radi se o velikom kvalitativnom skoku unapred. To što Vučić nije potpisao, on je imao više razloga da ga ne potpiše zbog unutrašnjih razloga gdje bi rekli da je izdajnik. Ipak, taj proces je krenuo i mislim da je nezaustavljiv“, priča Jakšić za Novu i dodaje:

“Zapad je ostavio mali prostor, nema više opcija za sabotiranja i miniranje sporazuma. Mašina je proradila, ona drobi Vučića i Kurtija ravnopravno. U istom su cilindru. To je nešto što do sada nismo imali, što je veliki uspjeh“, podvlači Jakšić.

Spoljopolitički analitičar nema dilemu da je Vučić obavezao sebe da će sporazum biti potpisan, ali da ipak ostavio mogućnost da “kupi“ malo vremena.

“To vreme je minimalno na ono što su uradili do sada, što je najveća prednost sporazuma. Više nema prostora, niti vremena da se ponašaju kao do sada i da troše budućnost Srbije i Kosova“, podvlači Jakšić.

Politički analitičar Boban Stojanović napominje da se u Briselu ni o čemu nije pregovaralo, već je Srbija prihvatila sporazum. Naš sagovornik objašnjava da je Beograd prihvatio da tretira Kosovo kao državu, da poštuje suverenitet i integritet Kosova i da prizna nacionalne simbole.

“Dodatno, član 4 znači da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u UN. Iako se to neće odmah desiti, svakako Srbija sebi vezuju ruke ovim sporazumom. I prema tome – ovo je sporazum koji Kosovu garantuje da će Srbija da ga tretira kao državu. U tom smislu, ukoliko ga Vučić potpise (ili bilo ko drugi, naravno uz njegovo odobrenje) – odrekao se dijela teritorije i priznao Kosovo kao nezavisnu državu i dodatno otvorio put ka članstvu Kosova u UN”, ističe Stojanović.

Sagovorniik Nove dodaje da je na unutrašnjem planu “medijska propaganda podešena na najjače da opravda”.

“Ostaje da se vidi kako će reagovati javnost i da li je Vučić uspio toliko da ‘Vučićizuje javno mnjijenje’ da ljudi prihvataju i ono što ne žele, ako dolazi od njega i podrazumijeva se da je njegova odluka. Pad podrške će se sigurno desiti, ostaje samo da vidimo koliko mediji i stranka mogu da naprave paralelnu stvarnost”, zaključuje Stojanović.

Izvor: Nova.rs