Igra oko hodžinog jorgana: “Politika uz lagodan život na grbači Islamske zajednice i naroda”

0
739
blank

Admir Muratović, službenik Islamske zajednici u Srbiji i jedan od inicijatora formiranja liste ”Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane” na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), optužio je Stranku pravde i pomirenja (SPP) da želi da preuzme kontrolu nad Islamskom zajednicom u Srbiji.

Muratović je to učinio nakon što je portal Sandžak Press objavio tekst sa svojim tumačenjem saopćenja IZ u Srbiji o njenoj ulozi na predstojećim izborima za BNV.

“Oni koji su spremni da diktiraju Islamskoj zajednici šta treba da stoji u njihovom saopćenju pokazuju namjere da potpuno preuzmu kontrolu nad istom i ponajbolje svjedoče zašto je ‘Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane’ formiran u odsudnom trenutku,” poručio je Muratović u objavi na Facebooku.

Predhodno je “Sandžakpress”, portal za kojeg se vjeruje da ga kontroliše Usame Zukorlić, lider SPP-a, objavio da podršku Islamske zajednice imaju “isključivo” kandidati na listi Stranke pravde i pomirenja (SPP), prenosi TT Tim.

“Sandžakpress.net širi dezinformacije. Lista ‘Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane’ formirana je sa ciljem kako bi odgovorila na izazove odbrane svih vrijednosti našeg naroda, na čijem vrhu je Islamska zajednica,” sopćila je lista koju predvodi Muratović i optužila Sandžak Press, odnosno indirektno Usamu Zukorlića, da širi smutnju.

“Osnivači liste pri proceduri predaje kandidature poštuju sve standarde koje traži IZ za njene uposlenike koji će biti među kandidatima, posebno u dijelu postavljanja imama na listi, sto je strogo zabranjeno odlukom Rijaseta i Mešihata, što pojedine liste nisu poštovale, o čemu Sandžak Press šuti jer je rođak vlasnika na jednoj od lista koje će učestvovati na izborima, kao i član Mešihata,” navodi se u saopćenju inoformativne službe liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” .

Dvije liste koje će učestvovati na izborima za novi saziv BNV očigledno vode borbu, što bi narod rekao, “oko hodžinog jorgana”. I jedni i drugi, bivši i sadašnji funkcioneri SPP, žele da opstanu na “grbači Islamske zajednice”, te će pod plaštom njene navodne odbrane još dugo naivnim Bošnjacima “prodavati Dženet”, za dobre pare i lagodan život. Ovo su samo neka od zapažanja koja su se sinoć pojavila da društvenim mrežama, piše TT Tim.

“Hvala Bogu, da smo stranku rasteretili od onih koji su politikom blaćenja i politikom kriminala kočili njen progres. U finišu će dr. Misala (Pramenković, nosilac liste SPP, prim.aut.) i njih i one koji su se prevarili da izađu na izbore da otpuha u politički zaborav”, poručio je Usame Zukorlić nakon objavljivanja saopćenja Mešihata.

“Radi za dunjaluk kao da ćeš na njemu vječno ostati, spremaj se za ahiret kao da ćeš istog trenutka otići”, diskretno je napisao u svojoj posljednjoj objavi Admir Muratović, kako je najavljeno, prvi na listi “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane”.

Muratović je jučer na svom Facebook profilu postavio raniju objavu Fadila Nikšića iz Sjenice u kojoj on navodi da su se na njega obrušili botovi koji mu čak psuju “mrtvu majku” i “da će mu djecu poklati”. Nikšić je tom prilikom napisao da mu je od strane Rejhana i Dina Kurtovića, Muniba Mujagića nuđeno 200.000 eura “sve po nagovoru i dogovoru sa Usamom Z”.

”Ako je Fadil Nikšić ‘izdajnik’ zašto ste ‘izdajniku’ nudili 200.000 eura? I odkud vam 200.000 eura”, pitao je tim povodom Muratović Usamu Zukorlića i svoje bivše kolege iz SPP-a.

“Oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti biće razriješeni”

Jučer je hitno održana vanredna i proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na kojoj je razmatrano aktuelno stanje po pitanju izbora za nacionalne savjete koji će se održati u novembru ove godine, te ulozi Islamske zajednice u ovom procesu.

Tim povodom Mešihat je donio odluku da se svim funkcionerima i službenicima Islamske zajednice koji su tražili saglasnost Mešihata za učešće na listama zamrzava status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razriješeni sa funkcija.

“Na sjednici je razmatrano i aktuelno stanje po pitanju izbora za nacionalne savjete koji će se održati u novembru ove godine, te ulozi Islamske zajednice u ovom procesu. Tim povodom, Mešihat je donio odluku da se svim funkcionerima i službenicima Islamske zajednice koji su tražili saglasnost Mešihata za učešće na listama zamrzava status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razriješeni sa funkcija”.

Mešihat je pozvao nosioce i predstavnike svih lista da biračima ponude konkretne programe u cilju unapređenja stanja u oblastima koje su u nadležnosti nacionalnih savjeta, te da kampanje vode uz međusobno poštovanje i čuvanje časti i dostojanstva svakog pojedinca.

Zaključeno je da se zvaničnim stavovima Islamske zajednice smatraju samo stavovi organa i čelnika Islamske zajednice objavljeni na portalu Mešihata, glasilima Islamske zajednice i drugim medijima, a nikako stavovi i mišljenja pojedinaca iznijeti na društvenim mrežama.

Izvor: Sandzacke.rs/TT Tim