Imamović: Formirati mrežu bošnjačkih narodnih zastupnika na Balkanu

0
234
blank
Screenshot: YouTube/SDA Sandžaka

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović, iz Stranke demokratske akcije Sandžaka, predstavio je inicijativu za formiranje mreže bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu, u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

“Naša polazna tačka je činjenica da je Bosna i Hercegovina matična država svih Bošnjaka, međutim u ostvarivanju svog prava na posebne i specijalne veze sa svojom matičnom državom, mi se susrećemo s brojnim preprekama, a Bošnjacima izvan BiH je onemogućeno da na bilo koji način institucionalno sarađuju s matičnom državom”, izjavio je narodni poslanik u Skupštini Srbije i zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović.

On je predstavio inicijativu za formiranje foruma/mreže bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu, u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije. Imamović je u obraćanju medijima predočio da je “krajnje vrijeme da Bošnjaci daju ozbiljan odgovor na pitanja koje se u regionu nameću” i da bi ta mreža u mnogome doprinijela pomirenju, harmonizaciji odnosa i povezivanju između država i naroda na Balkanu.

“Taj forum, odnosno mreža, zamišljena je kao nadstranačka nacionalna koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u parlamentima svih država regiona, čiji je fokus djelovanja usmjeren na produbljivanje i jačanje veza s matičnom državom BiH. Cilj nam je da kao poslanička mreža institucionaliziramo komunikaciju sa svim nivoima vlasti u BiH, sa svim legitimnim nosiocima izbornih funkcija, kako bi istakli značaj i stavili do znanja koliko je jaka BiH važna za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima”, rekao je Imamović, dodavši da bi jedna od uloga ove mreže bila “harmonizacija naših unutarbošnjačkih odnosa kao važan korak u našem političkom sazrijevanju”.

Kako je naveo Imamović ovo je i zahtjev međunarodnoj zajednici, u prvom redu EU-u, kojem teže kao države, da i on prepozna BiH kao zainteresovanu stranu kada je u pitanju zaštita vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda.

“Analizirajući posljednja politička dešavanja u regionu, došli smo do nekoliko važnih zaključaka zbog kojih smo odlučili da zauzmemo proaktivnu ulogu i pokrenemo nekoliko inicijativa kao naš odgovor na političke prilike nastale na Balkanu, da zauzmemo stavove i preduzmemo konkretne korake u cilju zaštite interesa bošnjačkog naroda. U toku su naši razgovori i kontakti sa svim bošnjačkim partijama i poslanicima u državama regiona. Trenutno vodimo konsultacije oko platforme i tehničkog organiziranja. Zainteresiranost postoji kao i želja da izgradimo jak i stabilan mehanizam ovakve političke koordinacije”, istakao je Imamović, kao predstavnik SDA Sandžaka, koja je pokrenula ovu inicijativu.

Podsjetio je da su Bošnjaci izvan BiH jedini narod koji iza sebe nema državu koja bi u punom kapacitetu bila u poziciji da se na bilateralnom nivou bavi zaštitom interesa ovog naroda, te da su brojni primjeri u kojima se Srbija pojavljuje kao zaštitnik prava Srba, bilo da se radi o Srbima u Bosni, na Kosovu, Crnoj Gori, što je sasvim legitimno, ali se postavlja pitanje, zašto se to isto pravo osporava BiH kada su u pitanju Bošnjaci.

“Zabrinjavaju procesi koji imaju za cilj slabljenje BiH, poput implementacije izbornih rezultata na izborima 2. oktobra prošle godine, nakon što je visoki predstavnik na kraju izbornog dana izvršio izmjenu Izbornog zakona na štetu bošnjačkog naroda kojom se ovaj narod stavlja u inferioran položaj, a glasovi i politički utjecaj Bošnjaka potpuno devalviraju. Forum koji smo inicirali ima za cilj da pruži odgovor i pravedan model za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira na Balkanu”, poručio je on.

Inicijativa, na početku, ima za cilj uspostavljanja mreže mandata bošnjačkih političkih predstavnika u parlamentima, a SDA Sandžaka je, uz predloženu rezoluciju, pozvala sve organizacije civilnog društva i udruženja građana u BiH da pruže podršku ovoj inicijativi i aktivno učestvuju u njenoj realizaciji.

Izvor: Anadolija