Imamović nazvao Zukorlića poslušnikom režima: U Strazburu izbjegao da govori o problemima Bošnjaka

0
324
blank
Foto: SDA Sandžaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović kritikovao je danas govor lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usamea Zukorlića na sjednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije ocijenivši da je “izbjegao da govori o stvarnim problemima Bošnjaka i svih građana Sandžaka”, prenosi radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare kazao da mu je neshvatljivo i neprihvatljivo da Zukorlić na sjednici tog tijela u Strazburu ne spomene nijedan od stotina zločina i vidova diskriminacije i pritisaka nad Bošnjacima, veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici.

“Umjesto toga, kazao je da Srbija u posljednjih osam godina biljleži napredak u odnosima prema nacionalnim zajednicama. A u tih osam godina ukinut je program povratka raseljenih Bošnjaka u Priboj. Imamo i ovaj najnoviji primjer konkursa za prijem novih vatrogasaca. Ništa od toga se ne nalazi u ovim preporukama, što znači da je režim našao nekog ko će, u ime Bošnjaka, sve to da oprosti i pređe preko toga”, rekao je Imamović.

Naglasio je da je to tijelo usvojilo “jako problematičan dokument, koji je neprihvatljiv za svakog ko je svjestan uloge kao političkog predstavnika bošnjačkog naroda” time što se u njemu samo pozdravlja značajna zastupljenost nacionalnih manjina u parlamentu i vladi.

“Bošnjaci nemaju ništa od broja ministara i poslanika, ukoliko će oni raditi i govoriti u korist vladajućih stranaka iz Beograda, a ne u korist naroda koji ih je birao. Nisu nam potrebni ograničeni mandati, već trajno rješenje i inkluzija Bošnjaka u državne organe sa javnim ovlašćenjima koji neće zavisiti od političke volje ili koalicione kombinatorike”, naveo je Imamović.

Dodao je i da će predstavnici SDA Sandžaka u svim domaćim i međunarodnim organizacijama raditi na reviziji tog dokumenta, ali i Akcionog plana za Poglavlja 23 i 24 kako bi se “čula istina o problemima i diskriminaciji Bošnjaka”.

Poručio je da su narodni poslanici koji “preko Bošnjaka ulaze u parlament i vladu dužni da na svim mestima štite interese Bošnjaka i Sandžaka”.

“Interes ove vlasti i stranaka koje zastupaju ideju ‘srpskog sveta’, što je novi naziv za ‘Veliku Srbiju’, jeste da pokažu kako u Srbiji svi uživaju maksimalna prava i slobode, dok su Srbi ugroženi u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori. To nas dovodi u stanje podignute borbene gotovosti, neizvesnosti, stalnih sukoba sa susjedima, što mi ne prihvatamo i borimo se za pozitivne političke promjene”, zaključio je Imamović.

Izvor: Radiostoplus.com