Imovinska karta Nihata Biševca: Gradonačelnik Novog Pazara ring zamijenio političkom arenom

0
820
blank
Foto: Senko Župljanin/Grad Novi Pazar

Gradonačelnik Novog Pazara bio je vicešampion Jugoslavije u teškoj kategoriji u boksu 1989. Ring je kasnije zamijenio političkom arenom.

Biševac je bio član konzorcijuma koji je u oktobru 2015. privatizovao Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar i tako postao suvlasnik ove televizije i radija u rodnom gradu. On se udružio sa nekoliko novopazarskih privrednika: Denisom Mavrićem, Muzaferom Dragulovčaninom, Mulazom Dacićem i Emilom Hadžićem.

blank

Televizija je privatizovana u postupku javnog nadmetanja na kojem je ponudu poslalo konzorcijum u kojem je bio Biševac, a konkurencija im je bio brat muftije Muamera Zukorlića, Muhamed.

Zukorlić je ubrzo po pokretanju postupka obavijestio Agenciju za privatizaciju da odustaje od nadmetanja, te je prihvaćena ponudu Biševca i njegovih partnera. Televiziju su kupili za 89,5 hiljada eura – tri eura više od početne cijene, piše u ugovoru o privatizaciji.

Sumnje na neregularnost privatizacije ovog medija kao i na moguće nezakonitosti prilikom sprovođenja gradskog konkursa za dodjelu novca medijima, ispitivalo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru na osnovu prijave Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čijem čelu je Sulejman Ugljanin.

blank

Tužilaštvo je poslije dva mjeseca utvrdilo da nema dokaza da su počinjena krivična djela i obustavilo postupak.

Biševac mjesečno prima 91.268 dinara i nasljednik je dvije trećine zemljišta u Varevu vrijednog 32.000 eura, objavio je danas KRIK- Mreža za istraživanje kriminala i korupcije.

U novoj bazi lokalnih političara navodi se da Biševac stanuje u 185.000 eura vrijednoj kući u Lugu u Novom Pazaru, koja se još vodi na njegovu preminulu majku, a koju će on naslijediti nakon ostavinskog postupka.

Ukupno procijenjena pokretna i nepokretna imovina Nihata Biševca i njegovih najbližih članova porodice procijenjena je na više od milion eura, navodi se u KRIK-ovoj bazi imovine političara.

Njegov brat, koji godinama živi i radi u Njemačkoj, sa suprugom ima dvije kuće u centralnom dijelu ove zemlje, čija vrijednost se procjenjuje na ukupno 640.000 eura.

blank

Gradonačelnikova starija sestra u centru Novog Pazara ima kuću, sa poslovnim prostorom u prizemlju, a procenitelji KRIK-a tvde da ona vrijedi 280.000 eura.

Biševac je pristao za KRIK da govori o svojoj imovini i poslovima, jer smatra da je od velike važnosti za javnost da ovi podaci budu transparentni kako bi građani mogli u svakom trenutku da znaju ko donosi odluke u njihovo ime.

“Želja mi je da to postane standard za sve ljude koji se bave javnim poslovima u Novom Pazaru”, rekao je Biševac.