Inicijativa mladih: Procesuirati Radetu i Šešelja i oduzeti im mandate

0
1096

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je zatražila da pravosudni organi krivično procesuiraju, a izvršna vlast nedvosmisleno osudi postupke funkcionerke Srpske radikalne stranke (SRS) i potpredsjednice Skupštine Srbije Vjerice Radete i lidera SRS Vojislava Šešelja zbog vrijeđanja žrtava i porodica žrtava Srebrenice.

U saopćenju se navodi da Radeta i Šešelj “nipodaštavaju žrtve i vrijeđaju porodice žrtava javnim negiranjem genocida u Srebrenici”.

Radeta je na svom Twitter nalogu napisala uvredljiv komentar povodom smrti predsjednice Udruženja majki Srebrenice Hatidže Mehmedović, nazivavši udruženje “biznis udruženjem” i uz pitanje da li će je sahraniti muž ili sinovi.

Inicijativa traži da se Šešelju ukine poslanički mandat jer je osuđeni ratni zločinac, da Radeti prestane mandat u Skupštini Srbije, da se izmeni Deklaracija o Srebrenici, tako da se zločin kvalifikuje kao genocid, izmenu Krivičnog zakonika kako bi bilo kažnjivo negiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su utvrđeni pred međunarodnim sudom.

Inicijativa je pozvala Republičko javno tužilaštvo da procesuira Radetu i Šešelja zbog izjava i medijskih nastupa u kojima su vrijeđali srebreničke žrtve.

“Od predsjednika Srbije Vučića i predsjednice Vlade Brnabić zahtjevamo da jasno kažu da li podržavaju zlo poput izrečenog u tvitu Vjerice Radete ili da izraze poštovanje prema borbi porodica žrtava za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, koju je do posljednjeg dana vodila Hatidža Mehmedović”, navodi se u saopćenju.

Inicijativa pozdravlja prijedlog poslanika Demokratske stranke koji zahtjevaju razrješenje Vjerice Radete sa mjesta potpredsjednice Skupštine Srbije zbog iskazanog govora mržnje, kao i zahtjev poslanika Liberalno demokratske partije za neodržavanje sjednica parlamenta dok Radeta ne podnese ostavku ili bude razrješena svih funkcija u parlamentu.

Inicijativa je podržala zahtjeve Beogradskog centra za ljudska prava i Žena u crnom da se Radeta krivično goni zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i rasne i druge diskriminacije.