INICIJATIVA: Zabraniti učešće na izborima za BNV svima koji provode “albanizaciju”

0
1193
blank

Nakon najava da bi moglo doći do raspuštanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i novih izbora za sastav ovog organa manjinske samouprave, u javnosti se pojavila inicijativa za akciju evidentiranja svih osoba koje su u javnosti i na društvenim mrežama vodile kampanju albanizacije Bošnjaka.

Pokretači inicijative smatraju da se takvim pojedincima treba zabraniti kandidovanje i glasanje na budućim izborima za BNV.

Navodi se da se svi oni koji se deklarišu kao Albanci, kao i oni koji govore o svojim albanskim korijenima i DNK, ne mogu naći u bošnjačkom manjinskom biračkom spisku za izbore za BNV.

Upućena je jasna poruka da takvi pojednici treba da se kandidiraju na izborima za albanski nacionalni savjet sa sjedištem u Preševu, a da Bošnjacima prepuste da upravljaju svojim BNV-om.

Također, u inicijativi se ističe da će budućem sazivu BNV biti upućen zahtjev da se albanskom udruženju “Kosovo za Sandžak” oduzme konsultativno-participativni status u BNV, a da se vođe ove organizacije Ismet Azizi i Ali Daci proglase personama non grata u ovom bošnjačkom nacionalnom organu, zbog više uvrijedljivih izjava koje su davali u javnosti o Bošnjacima, Bosni i bošnjačkom identitetu, kao i zbog skandaloznih izmjena bošnjačkih nacionalnih simbola – grba i zastave na jednom od njihovih skupova.

Pokretači inicijative pozivaju bošnjačke stranke, sandžački NVO sektor i nezavisne intelektualce da reaguje i podrže ovu inicijativu.

Također, pokretači inicijative pozivaju sve Bošnjake da snime i zabilježe osobe koje provode na društvenim mrežama i javnosti albanizaciju, da dostave dokaze, kako bi se sačinio spisak svih onih kojima će biti zabranjeno učešće na izborima za BNV.

Sandžačke saznaju da se među potpisnicima nalaze i brojni funkcioneri SDP, SPP, liste “Vakat je”, kao i drugih aktivista civilnog sektora, a inicijativu podržava i značajan broj članova SDA Sandžaka.

Izvor: Sandzacke.rs