Inspekcija naložila povratak profesora Škrijelja i Mulića na posao, DUNP odbio

0
716
blank
Foto: radiostoplus.co

Inspekcija rada odložila je izvršenje rješenja o prestanku radnog odnosa profesora Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i naložila toj visokoškolskoj ustanovi da ih vrati na posao, saznaje radio Sto plus.

U rješenju inspekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da Državni univerzitet treba da im omogući “ostvarivanje prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa”, a sve do pravosnažne odluke Osnovnog suda pred kojim je pokrenut radni spor.

Vanrednim nadzorom 27. avgusta inspekcija je utvrdila da su Škrijelju i Muliću rješenja o prestanku radnog odnosa donijeta na osnovu razloga utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno, jer posjeduju i rade u privatnim ordinacijama.

“Pravilnikom o radu Državnog univerziteta i ugovorom o radu nije utvrđeno da je obavljanje privatne prakse od strane zaposlenih razlog za prestanak radnog odnosa”, navodi se u rješenju inspekcije rada.

Profesori Mulić i Škrijelj kazali su radiju Sto plus da je Državni univerzitet odbio da postupi po tom rješenju i vrati ih na posao.

“U pravnoj službi Univerziteta su nam rekli da rektor Miladin Kostić neće da postupi po rješenjima i vrati nas na posao. Nakon toga smo podnijeli pisani zahtjev da se on izjasni o tome i čekamo njegov odgovor kako bismo se obratili svim nadležnim instancama”, izjavio je Škrijelj.

Sa Državnog univerziteta su radiju Sto plus saopćili da ne postupaju po rješenju inspektora jer je “veoma nejasno i neprecizno” i da u njemu nije naveo “koje je to pravo zaposlenog povrijeđeno”.

“DUNP ne može da postupi po rješenju inspektora jer postupa po rješenju Osnovnog suda u Novom Pazaru. Inspektoru je prilikom donošenja rješenja bilo poznato da je Osnovni sud odbio zahtjeve Mulića i Škrijelja za određivanje privremene mjere odlaganja rješenja o prestanku radnog odnosa jer ničim nisu dokazali da su njihova prava ugrožena, odnosno, da su nezaposleni i da ne obavljaju nikakvu djelatnost”, odgovorili su sa Univerziteta.

Sa te visokoškolske ustanove saopćili su i da je rješenje suda postalo pravosnažno prije rješenja Inspekcije rada, a da bi Univerzitet postupio po tom rešenju Inspekcije “trebalo je izričito konstatovati da rješenje suda nema pravno dejstvo”.

Radio Sto plus u tekstu podsjeća da su Škrijelj i Mulić ranije optužili rektora Kostića da je njih i profesoricu Veru Vukanić, kako su rekli, nezakonito otpustio.

Oni su smatrali da im se Kostić na taj način “sveti i kažnjava ih”, jer su od Ministarstva prosvjete zatražili tumačenje da li Kostić, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, sa 68 godina starosti ima pravo da se kandiduje i bude rektor Univerziteta.

Kostiću, koji funkciju rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru obavlja od 2012. godine, mandat ističe 1. oktobra, a na toj poziciji će ga naslijediti Bratislav Mirić.

Izvor: Radiostoplus.com