Islamska zajednica vratila donaciju iz New Yorka

0
847
blank

Povodom javno najavljene donacije Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, koja je trebalo da bude podijeljena socijalno ugroženom stanovništvu na sjeveru Crne Gore, posredstvom organizacionih jedinica Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u cilju otklanjanja nejasnoća i politizacije najhumanijih motiva dobročinih davalaca, Islamska zajednica obavještava javnost da se humanitarna pomoć iz ovog fonda neće dijeliti posredstvom njenih organa.

“S obzirom na to da je od strane predstavnika donatora objavljena informacija da će Islamska zajednica podijeliti pomoć preko svojih subjekata na sjeveru Crne Gore i dijelu Podgorice u vrijednosti od 50 hiljada američkih dolara, dužni smo obavijestiti javnost da je na naš račun pristigla svega četvrtina tog iznosa, i to u Podgorici i Pljevljima. Ostala sredstva su, prema našim saznanjima, usmjerena prema određenim NVO i vjerskim parastrukturama koje su pod kontrolom centara van Crne Gore”, piše u saopćenju koje potpisuje reis Rifat Fejzić.

Mediji su ranije objavili da je Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku donirala 93.000 dolara za borbu protiv korona virusa i za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori, zavičaju, Sandžaku, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Fejzić navodi da su imajući u vidu javno licitiranje visinom donacije i imenom Islamske zajednice u Crnoj Gori, bez unaprijed usaglašene koordinacije, prinuđeni da predstavnicima donatora vrate sredstva koja su primili.

“Islamska zajednica neće učestvovati u daljoj politizaciji humanitarne pomoći kojom se skrnavi merhamet donatora i dostojanstvo primaoca, a shodno kapacitetima nastaviće i dalje sa sopstvenim humanitarnim akcijama kako bi se ublažile posljedice aktuelne krize”, navodi on.

Izvor: Dan