Ispred Gradske uprave u Novom Pazaru održan protest

0
433
blank
Foto: Facebook/Aladin Paučinac

Za razliku od prethodne dvije nedelje, ove subote se ispred zgrade Gradske uprave u Novom Pazaru okupilo znatno više građana koji su učestvovali u protestu “Novi Pazar uSTAJE”.

Više desetina građana se okupilo danas u centru Novog Pazara, ali za razliku od prethodne dvije nedjelje, ove subote nije bilo blokade kružnog toka, već su protestanti nosili transparente i slike Ernada Bakana i na miran način protestovali ispred zgrade Gradske uprave Novog Pazara.

I nakon tri nedelje organizovanja ovog protesta još uvijek ne postoji nijedna organizacija koja zvanično stoji iza ovih protesta, i ako su na njemu viđeni aktivisti mnogobrojih nevladinih organizacija koje djeluju u ovom gradu.

Kao i pretohodne dvije nedjelje, protest se organizuje iz više razloga, a jedan od glavnih razloga je nepovoljan položaj Bošnjaka u Srbiji, a kao glavni primer takvog položaja organizatori navode tri slučaja porodica Bakan, Mavrić i Skarep u kojima su ove tri porodice oštećene, kako moralno, tako i pravno.

blank
Foto: Facebook/Aladin Paučinac

Ernada Bakana je prije nekoliko godina u Zemunu na pješačkom prelazu pregazio vozač autmobila koji još uvijek nije osuđen, dok je Fahrudina Skarepa dvadesetogodišnjeg mladića ubio policajac iz Tutina, srpske nacionalnosti koji je blago osuđen i kojem je pre nešto više od mesec dana kazna još umanjena.

Takođe navodi se i slučaj Fahrudina Skarepa u kojem je Fahrudin nepravedno usuđen i nevin leži u zatvoru, tvrde oragnizatori protesta u Novom Pazaru. Pored ovih razloga, protest je takođe organizovan i zbog zagađenja vazduha i rijeka, ali i kao deo protesta koji se organizuju širom zemlje.

blank
Foto: Facebook/Aladin Paučinac

Neki od građana sa kojima smo razgovarali kažu da neće odustati od ovih protesta i da će nastaviti da dolaze na iste, sve dok za to bude bilo potrebe. Jedan od njih je dobio dvije kazne za prethodna dva protesta, ali se ipak danas našao isped zgrade Gradske uprave kako bi protestvovao i kaže da ga neće spriječiti ni da danas dobije još jednu kaznu.

“Ni hladno vrijeme, ni kazne nas neće spriječiti da dođemo ovdje. Mi smo išli isped bolnice da protestuje i po snijegu i po kiši svakog dana, pa možemo i ovdje jednom u nedjelji, ovo naša djeca zaslužuju da se borimo za njih na ovaj način“ rekao je Sead, jedan od učesnika protesta.

Izvor: Nova.rs