SNews saznaje: Podnešene prijave zbog poziva na ubistvo na SandžakPressu

0
679
blank

Zbog otvorenog poziva na ubijanje u komentaru na divljem portalu sandžakpress.net, 24. marta u večernjim satima, PU Novi Pazar su jučer podnešene prijave protiv osumnjičenih i očekuje se da se nadležno tužilaštvo izjasni o ovom slučaju, saznaje portal SNews.

Kako je u medijima potvrđeno, urednik portala sandzačke.rs Nedžad Smailagić zatražio je od nadležnih državnih organe da u hitnom roku otkriju identitet osobe koja je ostavila ovaj javni poziv na ubistvo na sajtu sandzakpress.net i da ga privedu pravdi i kazne.

“Također, od nadežnih organa zatraženo je da se utvrdi identitet vlasnika portala SandžakPress koji se dugi niz godina skriva, čime se izbjegava odgovornost tog portala za brojne slučajeve uvreda, širenje mržnje i lažnih vijesti”, objavile su Sandžačke.

Izjavu u PU Novi Pazar je u svojstvu građanina dao i urednik portala Sandžak Danas, Suad Zoranić.

“Osjećam se ugroženim, ne samo zbog ovog jednog komentara nego zbog, naslova, teksta i fotografija, na sandzakpress.net, “Nova hajka botova na Arap džamiju”, gdje se kao botovi smatraju osobe plaćene da napadaju islamsku svetinju”, naveo je u izjavi Zoranić.

SNews je danas PU Novi Pazar i Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru uputio zahtjev za informacije-izjavu sa pitanjima da li je odlučivano u vezi prijave prijetnji u komentarima na portalu sandzakpress.net, od 24. marta 2021. godine?

Iz Višeg javnog tužilaštva je stigao odgovor u kojem se navodi da nije dobilo krivičnu prijavu u vezi tog slučaja.

blank
Reklamni flajer Sandžak Media na kojem se vidi da je najskuplja reklama na portalu sandzakpress.net

“Obzirom da se radi o krivičnom djelu kod kojeg je se kao sredstvo izvršenja javlja računar i računarske mreže, za isto je shodno Zakonu o oragnizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, nadležno je posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koijma se možete obratiti za tražene informacije”, piše u odgovoru.

U komentarima teksta “Nova hajka botova na Arap džamiju” na portalu sandzakpress.net skoro 15 sati trajao je otvoren poziv na ubijanje.

Nakon što su ispod tog naslova objavljene fotografije sa imenima novinara i građana, na tom portalu, po sadržajima bliskom Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) i Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine Srbije, u komentarima se našao otvoren poziv na ubijanje.

“Lov je otvoren za bošnjačke izdajnike, nemilosrdno ih ubijati (mi sebi to pravo dajemo, na svim meridijanima od Pazara do Australije izdajnike Bošnjaka Sandžaka likvidirati nemilosrdno. Mi se spremamo , da vam se krvi napijemo izdajnici, samo je pitanje vremena; Bog, Allah, režimi, vas ne mogu spasiti od izdaje, naše muke koju ste nam sa vašom izdajom nanijeli u zadnjih 30 godina, poklat ćemo vas sve do jednog zapamtite”, stoji u toj poruci.

Nevladine organizacije i mediji u Novom Pazaru najoštrije su osudili prijetnje i otvoren poziv na “nemilosrdno ubijanje“, „likvidiranje“ i „klanje“ u komentarima na tekst “Nova hajka botova na Arap džamiju”, na portalu sandzakpress.net. Srbijanskoj Vladi i nadležnim organima upućen poziv da u najkraćem roku otkriju identitet osobe koja je uputila prijetnje i sankcionišu je.

Sandžak Media DOO je jučer, u zahtjevu za odgovor na objavu SNews-a i Sandžačkih novina, demantovala da su to preduzeće i njen direktor povezani sa divljim portalom sandzakpress.net. Oni su također osudili prijetnje i poziv na ubijanje sandžačkih novinara.

No, međutim, SNews podsjeća da se ranije u marketinškom materijalu, na flajerima sa ponudom za reklamiranje, koji su dijelili radno angažovani u Sandžak Media, među ostalim medijima našao i divlji portal sandzakpress.net.

Izvor: SNews