IZBORI ZA BNV: Odmjeravanje snaga tri najjače bošnjačke političke stranke

0
401
blank

Za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), Bošnjaci nastupaju u pet kolona. Na osvajanje nacionalne krovne institucije pretenduju tri najznačajnije bošnjačke stranke, jedno udruženje i jedna stranka u osnivanju. Tako su i poređane na glasačkom lističu.

Lista “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, “Jedinstvo za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“, “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin“, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović“, koju podržava partija u nastajanju Bošnjačko-srpski savez (BOSS) iz Prijepolja i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo“, iza koje je stalo Udruženje Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS) iz Tutina.

Na listama je 146 kandidata, koji će se boriti za 35 vijećničkih mjesta. Prve tri liste su “pune“ sa po 35, četvrta Muratovićeva lista ima 29 i najmanje kandidovanih, 12, ima bivši predsjednik BNV Džudžo.

Predizborna kampanja, za ove izbore, donijela je novi kvalitet nadmetanja velikih političkih protivnika, koji svoje nastupe nisu postavili kao “bitku na život i smrt“, kako je bilo na prethodnim izborima.

Bez tenzija, obilazili su svoje birače. U granicama pristojnog prozivali su se međusobno, a najviše prozivki bilo je upućeno prema rukovodstvu sadašnjeg saziva BNV.

Aktuelno BNV prozvano je zbog zaustavljanja procesa ostvarivanja bošnjačkih kolektivnih i individualnih prava, loše realizovanje nastave na bosanskom jeziku, medijski mrak, netransparentnost u radu, diskriminaciju vijećnika sa drugih lista, zatvorenost za drugačija mišljenja, pa i pokušaje albanizacije Bošnjaka.

Uz prozivke išla su i obećanja da će novo BNV biti kuća za sve Bošnjake, bez obzira na partijsku pripadnost, da će se baviti zakonom propisanim oblastima, da će “odkočiti“ zaustavljene procese.

Od kadrova sadašnjeg BNV, koji su na listi i za novi saziv, stizali su odgovori da je u njihovom radu sve bilo dobro i da će, u novom mandatu, nastaviti kontinuitet u radu.

Nedeljni izbori, osim što će pokazati, da li sa BNV scene, poslije trideset jednu godinu, silaze kadrovi SDA Sandžaka, biće i svojevrsno odmeravanje snaga, tri najjače bošnjačke političke stranke, pred neke nove lokalne izbore. Sve tri opcije su na vlasti u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gdje živi najviše Bošnjaka.

U šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje), u nedelju, če biti otvoreno 306 biračkih mjesta.

U poseban birački spisak, upisano je 113. 476 punoljetnih Bošnjaka. Velika većina upisanih, 110.211 ili 97,12 odsto, živi u sandžačkim opštinama. Najviše je upisano u poseban birački spisak u Novom Pazaru – 60,449, u Tutinu – 20. 101, u Sjenici ima 12.240, u Prijepolju 12.140, u Priboju 4.416 i najmanje u Novoj Varoši 865.

U odnosu na izbore, prije četiri godine, broj upisanih Bošnjaka povećan je za nešto više od devet hiljada, a broj birališta za više od 100. Tada je bilo upisano 104.366 i glasalo se na 196 biračkih mjesta, Za vijećnička mjesta borilo se pet lista sa 125 kandidata. Van sandžačkih opština, najviše upisanih ima u Beogradu, više od hiljadu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, za 31 godinu, prešlo put od Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka (MNVS) koje je osnovano 11. maja 1991. i tada je to bila potencijalna vlada Sandžaka, preko Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka (BNVS) do BNV.

Dan kada je osnovano, sada se obilježava kao Dan bošnjačke nacionalne zastave. Sve vrijeme na njegovom čelu su kadrovi SDA Sandžaka.

Izvor: Danas.rs