IZETBEGOVIĆ IZRIČIT: Hapšenje Dudakovića je poniženje i pokušaj promjene karaktera rata u BIH

0
852
blank

U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti historijske činjenice i karakter rata u BiH, saopšteno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret, stoji u reakciji Bakira Izetbegovića.

SDA je povodom hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH objavila saopštenje u kome se ističe kako “Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata”.

SDA u saopćenju podsjeća da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima.

“Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima”, stoji u saoćenju SDA koje završava napomenom da su “sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni”.

S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost.