Izetbegović o granici sa Srbijom i hidroelektranama: Nisam spreman predati zemlju

0
1011
blank

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović gostovao je večeras u emisiji Pressing na N1 televiziji.

Govoreći o nedavnom susretu u Mostaru članova Predsjedništva BiH sa predsjednicima susjednih zemalja, kazao je da su bila dva prijedloga od Vučića kada je u pitanju granica i pitanje hidroelektrana.

“Naime, dva su prijedloga bila od strane Vučića kada govorimo o granici i centralama. Jedan je bio da se rade devijacije, da Srbija prelazi na našu stranu, a druga je bila da se na 99 godina da pravo služnosti ili kako Srbi kažu, službenosti. To su stvari koje ne rješavaju predsjednici. Mislim da druga dvojica članova ne bi imala ništa protiv o ta dva rješenja i ne vide problem. Ja vidim da jeste problem. Ako su poklopili zemljište, u funckiji tih elektrana, ako su protekle milijarde kubnih metara Drine, a nismo dobili pare, za mene je to problem. Ja to ne mogu prebijati preko koljena. Srbija nam nudi neizgrađeno zemljište. Ko je Bakir Izetbegović? Nije to moja ni Čovićeva ni Ivanićeva ćaćevina. Nisam spreman predati zemlju. Oni se takstativno nisu tu izjasnili. Čović je kazao da se nada da ću napraviti iskorak ka srbijanskom prijedlogu. Ne možemo razgovarati ozbiljno dok eksperti ne sjednu i ne pripreme neke prijedloge”; poručio je Izetbegović.

Kazao je da to nisu stvari koje se lome preko koljena poručivši da “ako se dokaže da je Elektroprivreda BiH učestvovala u izgradnji, onda se radi o milijardama i tražit ćemo sve ijedan fening”.

“Mislim da bi se to trebalo riješiti do 2025, a ako se ne riješi, onda se ide na arbitražu. Ako ne riješi komisija, ima arbitraža. Također, ako Hrvatska troši vodu iz Buškog jezera i ne plaća, o čemu pričamo? Ako imamo milijarde KM vrijednu imovinu u Hrvatskoj, zašto je ne vraćaju. To nisu dobrosusjedski odnosi. Ako počnu graditi most, pa ih Evropska komisija upozori…ja moram braniti interese moje zemlje, bez obzira ako neko misli da bi to trebalo drugačije raditi”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu, naveo je da je “SDA do sada par puta istrčavala u najboljoj namjeri da riješi neke stvari, ali onda ostali kupe na tom političke poene. Evo podržat ćemo svako rješenje oko kojeg se usaglase HDZ i ljevičarske stranke”.

Smatra da neće doći do potpune blokade zemlje ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona.

“Za te stvari se ide u zatvor. Neki prijete ali da to zaista odrade, mislim da takve spremnosti nema”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da li se osjeća izoliranim, Izetbegović je odgovorio da nema taj osjećaj te da se posebno ne osjeća izoliranim od strane međunarodne zajednice.

“Međunarodna zajednica se uzda u SDA, to je kičma političkog života u BiH. Reformsku agendu smo mi pisali, Zakon o radu radili, akcize radili. Da nemate SDA i međunarodne zajednice sa ovakvim nedostatkom unutrašnje kohezije, u zemlji bi nastao nered. To dvoje drži ovu zemlju. Ja ne vidim prave snage u građanskom bloku koja bi radila ovaj posao koji radi SDA”, istaknuo je Izetbegović.

Vezano za spornu izjavu Čovića o “islamskoj državi” u BiH, Izetbegović je kazao da je Čović to kazao tokom susreta sa Josephom Daulom.

“Rekao je da će građanski koncept dovesti do islamske države. Ja sam rekao da to prestane govoriti na sastanku sa Daulom i on je prestao”, poručio je Izetbegović.

Navodi da je “Čović pomalo u panici kada je u pitanju gubitak supstance u hrvatskom narodu, i mislim da Hrvatima treba pomoći. Ali ne ovako kako on to radi, zaboraviti Hrvate u Tuzli, Sarajevu, Posavini. Dati teoretsko pravo svakom građaninu da glasa za koga hoće a omogućiti Hrvatima da imaju veće šanse da izaberu svoje predstavnike. Ali ono što Čović hoće je pretjerivanje. Mi smo upozoreni od EU da ne pravimo nijedan korak koji vodi dalje od implementacije presude Sejdić-Finci”.

Izetbegović je komentarisao i najavu kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH istaknuvši da “koliko god da su Čović i Komšić suprotstavljeni, jedan drugog održavaju po sistemu spojenih posuda”.

“Ako Komšić ništa nije radio godinama, za njega je radio Čović svojim odnosom prema Dodiku, Islamskoj zajednici BiH, Bošnjacima. Isprovocirao je Bošnjake i stvorio energiju na osnovu koje Komšić može ući u Predsjedništvo. Onda će Hrvati da na osnovu toga glasaju za Čovića”, pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima unutar SDA, Izetbegović je naveo da “vidit ćete koliko se raspada u oktobru. Ovo nas neće poremetiti. Ovo je povratak SDA iako neki priželjkuju raspad. Mi smo planirali odavno ovo prečišćavanje redova. Ovo se dešava mojom voljom”.

Što se tiče pitanja trenutnog premijera Kantona Sarajeva Elmedina Konakovića, Izetbegović je kazao da je Konakoviću poručivao da se bavi velikim projektima jer “ima veliki razvojni budžet. Nek rješava goruća pitanja u gradu poput vode, prevoza, puteva. Nek se ne bavi teletinom i fiskalnim računima”.

Izetbegović je naveo i to da je u slučaju Tuzlanskog kantona, Kukić “gore napravio svoju SDA. Činjenica je da je gore polagano odstranjivan jedan po jedan vrijedan čovjek i vladavina jedne osobe se širila. Vi s njima pregovarate kao da nisu iz SDA”.

“To su osobe koje uklanjaju vrijedne ljude, pa onda krenu na premijera Begu Gutića samo da se pokaže ko je gazda. SDA će se vratiti svojim principima, i vidit ćemo kako će proći na izborima. Branit ćemo interese BiH bez obzira ko se protiv nas ujedinio”, naveo je Izetbegović.

Govoreći o odnosima BiH i Turske te prijateljstva sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kazao je da BiH od toga ima “podršku na NATO putu, evropskom putu, podršku u PIC-u, 150 miliona eura povoljnih kredita, oko 700 miliona investicija od strane TIKA-e, izvoz mesa i niz drugih stvari. Odnosi BiH i Turske će ostati na jednako dobrom nivou i kada je na budem član Predsjedništva BiH”.

Pri kraju emisije Izetbegović se osvrnuo i na određene stvari koje je mogao drugačije uraditi, kako je naveo.

“Kada je bila revizija u pitanju, ja sam imao stav tijela koje je radilo na reviziji i u tom tijelu bio je naš agent i ostali pravni stručnjaci, kako domaći tako i međunarodni. Oni su rekli da se BiH ne treba obazirati na pismo koje je dobila od činovnika suda koji kaže da BiH nema agenta, da mora biti ponovo povrđen. Njihova je procjena bila da to treba ignorirati. Ja sam tu dilemu trebao iznijeti u Vijećnici. Registrat kaže tako a pravnici tako. Ja sam to trebao reći, i trebao sam ga podijeliti sa ostalim političarima i vidjeti da li bi se ijedan izmakao a ovako sam im ostavio mogućnost da prikupljaju političke poene”, kazao je Izetbegović.