Izetbegović: Ova presuda pomoći će i srpskom narodu

0
436

Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi, naveo je danas predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država. Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u BiH u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo”, istakao je Izetbegović

Dodao je da bi ova presuda “trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine”.

“Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, smatra Izetbegović.

Ratko Mladić danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Izvor: Faktor.ba