Izrečene kazne za incident ispred table Aćif-efendiji

0
966
blank

Prekršajni sud u Novom Pazaru izrekao je kazne trojici učesnika incidenta ispred table Aćifu Hadžiahmetoviću, dok je dvojicu oslobodio zbog nedostatka dokaza, piše Danas.

Prema pisanju tog dnevnog lista, sudija za prekršaje kaznio je sa 10.000 dinara P.M. (41) koji je u subotu veče, vidno alkoholisan, prvo rukama, a potom metalnom kantom za smeće udarao po tabli, u namjeri da je ošteti.

Duplo veće novčane kazne dobila su dvojica prolaznika koja su ga, u namjeri da ga spriječe da ošteti tablu, fizički napala i tukla.

Njih dvojica su, odmah po izricanju, kazne platili.

Tablu Aćifu Hadžiahmetoviću, predsedniku partije Džemijet, narodnom poslaniku u Skupštini Kraljevine Jugoslavije i gradonačelniku Novog Pazara, postavilo je Bošnjačko nacionalno vijeće 2012. godine, na mestu gde se nekada nalazila njegova kuća.

Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif-efendija, Bošnjaci smatraju herojem odbrane Novog Pazara od napada četnika tokom Drugog svetskog rata, a partizani su ga 1945. godine streljali na Hadžetu zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom i počinio ratne zločine.

Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je postupak njegove rehabilitacije, ali on još uvijek nije okončan.

Izvor: Danas.rs/Radiostoplus.com