Jak snijeg na području Sandžaka: Na putevima obavezna zimska oprema

0
1851
blank
Foto: Anadolija

Na području šest opština srbijanskog dijela regije Sandžak, kao i u većem dijelu Srbije, od poslijepodnevnih i večernjih sati pada snijeg jačeg intenziteta.

Na području Pešterske vosoravni i Zlatara visina snježnog pokrivača iznosi oko 20 centimetara, povtrđeno je iz Meteorološke stanice Sjenica.

Zbog susnježice, snijega i leda koji se zadržava na kolovozu usporen je saobraćaja na svim putevima u ovom dijelu Srbije, ali je većina glavnih putnih pravaca prohodna.

Prema podacima Republičkog hidrometeolrološkog zavoda (RHMZ) Srbije u većini mjesta u Sandžaku temperatura vazuda večeras je od nula, koliko je u 19 sati izmjereno u Novom Pazaru, i kreće se do minus pet stepeni, koliko je izmjereno u Novoj Varoši.

U Novom Pazaru od sinoć preovladava oblačno vrijeme sa snijegom. Danas popodne počeo je da pada slab snijeg koji je u večernjim satima prešao u susnježicu. Jak snijeg i susnježica se očeuje i tokom noći.

blank
Put Tutin-Ljeskova (Foto: Asmir Hot)

Za ponedjelajk meteorolozi na ovom području predviđaju uglavnom oblačno vrijeme sa naletima vjetre i ledene kiše, u planinskim područjima sa snijegom.

Iz auto-moto saveza Srbije (AMSS) upozoravaju da ke obavezna upotreba zimske opreme na putevima područja Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja.

“Zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim časovima i prisutnog jakog mraza izražena je opasnost od poledice. Vozačima savetujemo oprezniju i sporiju vožnju. Na putevima u planinskim predelima na području Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i okolnih mesta obavezna je upotreba zimske opreme zbog mogće poledice i mestimično zaostalog snega na kolovozu”, ukazuju iz AMSS-a.

Zbog snijega koji se zadržava na cesti onavezna je zimska oprema za sva vozila koja saobraćaju na magistralnim putevima preko Novog Pazara u pravcu Crne Gore i Kosova.