Jednom SDA, uvijek SDA: Džudžo čestitao jubilej stranke osnivačima i članstvu SDA Sandžaka

0
371
blank
Foto: Nedžad Smailagić/sandzacke.rs

Nekadašnji funkcioner SDA Sandžaka, dugodišnji predsjednik BNV i aktuelni predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS) Esad Džudžo čestitao je na svom Facebook nalogu osnivačima i članovima SDA Sandžaka jubilej 32. godine od osnivanja te stranke.

“Čestitam osnivačima i članovima SDA Sandžaka 29. juli, kada je 1990. godine osnovan nacionalni pokret u Sandžaku, sa ciljem da pripadnike bonjačke zajednice učini ravnopravnim sa drugim narodima. Vrijeme za promišljanje i sumiranje rezultata. Toliko”, poručio je Džudžo u svojoj čestitiki.

Podsjećamo, Ogranak SDA Sandžaka u Tutinu je Džudža, osnivača i člana Glavnog odbora ove političke partije, krajem decembra 2019. godine ekspresno isključio iz članstva stranke.

U obrazloženju odluke o isključenju iz članstva SDA navedeno je da Džudžo navodno nije poštovao odluke stranke, da je djelovao suprotno Statutu i Programu stranke i da je prekršio Kodeks ponašanja izabranih, imenovanih i postavljenih predstavnika stranke na javnim funkcijama.

blank

Džudžo je tada u izjavi za medije ocijenio da je SDA Sandžaka “u posljednje dvije godine izgubila kompas i nalazi se u ćorsokaku iz kojeg ne vidi izlaz”.

“Ne prepoznajem političku ideju na kojoj je nastala SDA Sandžaka prije trideset godina, za koju sam se borio ja i hiljade drugih Bošnjaka koji su u njoj vidjeli svebošnjački nacionalni pokret”, objasnio je tada već bivši predsjednik BNV i potvrdio da je ovo bio nastavak obračuna sa njim, započet, u junu 2018. godine, kada je smijenjen sa funkcije predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Džudžo je smijenjen sa funkcije predsjednika BNV na inicijativu svoje liste “Samoopredjeljenje”, jer bez saglasnosti koalicionih partnera sa liste “Vakat je” nije htio da potpiše inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka, koju su pokrenuli članovi Izvršnog odbora BNV sa Ugljaninove liste.

Esad Džudžo, jedan od utemeljivača, dugogodišnji predsjednik i “zaštitno lice” Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 2019. godine protjeran je iz ovog organa manjinske samouprave odlukom Vijeća o prestanku njegovog vijećničkog mandata.

blank

Džudžo je ostao vijećnik sve do trenutka, kada su mu koalicioni partneri Srpske napredne stranke (SNS) u sandžačkim opštinama, okupljeni u BNV, oduzeli vijećnički mandat.

Za predsjednika BNV Džudžo je izabran 2010. godine i tu funkciju je obavljao do 2014. Ponovo je izabran za predsjednika BNV 2018. Ostavku je podnio juna 2018. godine nakon razmimoilaženja sa Ugljaninom i listom “Samoopredeljenje”, koja sa listom “Vakat je” ima većinu u BNV.

I dok je formalno lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin bio na čelu BNV, faktički se Džudžo godinama bavio konkretnim pitanjima uvođenja nastave na bosanskom jeziku, kulturom i informisanjem na maternjem jeziku Bošnjaka.

Njega su inače krugovi oko SDA optuživali da namjerava da BNV “preda” Aleksandru Vučiću, što se u proteklom periodu pokazalo neistinitim, a stvarni partneri srpskog predsjednika postali jasno vidljivi nakon formiranja novih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama.

Izvor: Sandzacke.rs