Kako je propao Vučićev milionski projekat u Crnoj Gori

0
243
blank

Andrija Mandić, kandidat Demokratskog fronta, bio je treći na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, iza Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, koji su ušli u drugi krug.

Iako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije javno podržao nijednog kandidata, za dio tamošnje javnosti nema dileme da je i te kako bi prisutan na crnogorskim izborima – kako preko donacija Mandiću, tako i diskvalifikujući njegovog potencijalno najvećeg protivnika među biračima. Sagovornica “Nove” navodi da su ove izbore izgubili i Vučić i Đukanović.

Vučićev omiljeni političar u Crnoj Gori nesumnjivo je Andrija Mandić, kome je svojevremeno kao predsjednik Srbije uručio i odlikovanje. Ovog puta javno ga nije podržao na predsjedničkim izborima, ali sve ukazuje da je dobio svaku drugu vrstu pomoći. A naročito na samom početku kampanje.

Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori, navodi za list “Nova” da sama činjenica da je zahvaljujući podacima o biračkom pravu, koji su prvi put u istoriji došli iz Srbije, govori o tome da se na samom početku Srbija umješala u izborni proces.

“Ti podaci su eliminisali Milojka Spajića (iz izborne trke)”, kaže Tadić Mijović.

Spajić je inače lider pokreta Evropa sad koji je u trenutku kandidature za predsjednika imao i državljanstvo Srbije i prebivalište u našoj zemlji. Da ima prebivalište crnogorskoj izbornoj komisiji potvrdio je srpski MUP i to ga je automtski diskvalifikovalo iz izborne trke.

S druge strane, Andrija Mandić godinama je govorio da ima srpsko državljanstvo, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo da ima prebivalište u Beogradu, dok je sam Mandić zatražio da se o njegovom državljanstvu govori nakon izbora.

blank
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Po crnogorskim zakonima dvojno državljanstvo Srbije i Crne Gore nije dozvoljeno.

Tadić Mijović navodi da nije nikakva tajna da je Vučić u Crnoj Gori uvek podržavao Demokratski front i Mandića i da je jasno ko je bio njegov favorit.

“Na ovim izborima poraženi su i Vučić i Đukanović u prvom krugu. Vučić – zato što Mandić nije ušao u drugi krug, a Đukanović – zato što će veoma teško dobiti drugi krug. Ja mislim da time što je podržavao Mandića, Vučić je u stvari podržavao i Đukanovića, jer su sve sondaže javnog mnjenja govorile da u drugom krugu Mandić nema nikakvih šansi da dobije Đukanovića, za razliku od Milatovića koji i te kako ima šanse da ih dobije”, ističe naša sagovornica.

Zvanični podaci govore da je posredno Andrija Mandić dobio i finansijsku pomoć od Srbije. Naime, Srpska kuća, koju je novcem građana Srbije osnovao predsjednik Aleksandar Vučić, donirala je 20.000 eura za kampanju Mandiću. To je bio i najviši iznos koji je izdvojen za kampanju Mandića u prvih 15 dana od raspisivanja izbora.

Srpska kuća je inače osnovana Vučićevom odlukom i za nju je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 3,4 miliona eura. Ona je trebalo da se bavi očuvanjem srpskog identiteta i kulture u Crnoj Gori, a zvanično je zapravo privatno preduzeće niza prosrpskih političara u Crnoj Gori i bavi se organizovanjem sastanaka i sajmova.

Zvanični podaci govore i da je Andrija Mandić imao nesumnjivo najveći medijski prostor na tamošnjim televizijama. Kako je prenio Radio Slobodna Evropa, Agencija za elektronske medije je u preliminarnom izvještaju o medijskom predstavljanju, tokom izborne kampanje za predsjednika Crne Gore, saopćila da Mandić ima najveći medijski prostor od 34 procenta zastupljenosti.

Od ukupno pet, četiri televizije su u stranom vlasništvu, uglavnom srpskih kompanija, a najmanje dvije imaju vlasnika koji su bliski Aleksandru Vučiću. Kako RSE prenosi, Vlasnik Prve je Srđan Milovanović, čije brat funkcioner Srpske narodne stranke u Nišu.

Vlasnik televizije Adria je srpski biznismen Bratislav Stoiljković. Njemu je prošle godine (crnogorska) Agencija za nacionalnu bezbjednost zabranila ulazak u Crnu Goru.

Izvor: Nova