Kalač kritikovao Zukorlića: Naša primarna obaveza je borba za prava Bošnjaka u Sandžaku

0
194
blank
Foto: SANA/SPP

Počasni predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač izrazio je neslaganje sa aktuelnom politikom pojedinih bošnjačkih političara u Sandžaku, zamjerivši im da se na pogrešan način i u nedovoljnoj mjeri bore za prava bošnjačke zajednice u Sandžaku.

Ovakav Kalačev stav se prevashodno može protumačiti kao kritika upućena na račun lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića, koji se nedavno u Skupštini Srbije založio za ostvarivanje prava Bošnjaka na Kosovu, a koji, s druge strane, često u svojim javnim istupima govori da je ostvarenost prava Bošnjaka u Sandžaku na zavidnom nivou.

Nekadašnji prvi čovjek SPP-a u Crnoj Gori je u objavi na Facebooku istakao da Bošnjaci u regionu svoja prava moraju ostvarivati u okviru država u kojima žive i da su parlamenti i vlade tih zemalja adrese za ostvarivanje manjinskih i nacionalnih prava.

“Bošnjacima Kosova adresa za ostvarivanje njihovih prava jeste parlament i vlada Kosova, kao što je adresa Bošnjacima u Sandžaku u dijelu Crne Gore parlament i vlada Crne Gore, a u dijelu Srbije, parlament i vlada Srbije. To je lekcija koju smo u našoj politici davno naučili i ne smije se griješiti”, naveo je Kalač.

Kalač je istakao da bošnjački političari u Srbiji i Crnoj Gori imaju primarnu obavezu da se bore za prava svoje zajednice u Sandžaku, koja su, prema njegovim riječima, “u kontinuitetu ugrožena”.

“Ako govorimo o zajednici i pravima Bošnjaka u regionu, politički programi koje zastupamo obavezuju nas da primarno govorimo o našim sandžačkim pravima koja su u kontinuitetu ugrožena, u tom smislu ideja oko zajednice sandžačkih opština već dugo čeka političku inicijativu”, naveo je Kalač.

Kalačeva kritika se istovremeno odnosi i na politiku lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina, koji se prije nekoliko dana u Prištini založio za “reciprocitet prava Bošnjaka i Albanaca u Srbiji sa pravima Srba na Kosovu”.

U nedostatku sopstvenog političkog kapaciteta, Ugljanin se za prava Bošnjaka u Sandžaku markentiški “bori” na pogrešnoj adresi – u Prištini, gdje bi po logici stvari trebao da se založi za prava Bošnjaka na Kosovu, što on tokom svojih brojnih posjeta kosovskim zvaničnicima nikad nije učinio.

Potpuno je jasno da od Ugljaninove misije na Kosovu nema političkog benefita za Bošnjake u Sandžaku i da njegovo djelovanje isključivo služi albanskoj strani za ucjene i pritisak na beogradski režim, kao i za dizanje uloga zvanične Prištine u pregovrima o statusu Kosova.

Istovremeno, Ugljaninov “pakt sa Kurtijem”, kako režimska medijska mašinerija naziva saradnju kosovskog premijera i lidera SDA, samo je zgodan instrument za manipulaciju domaćom javnošću u cilju skretanja pažnje sa aktuelnih problema u Srbiji.

Na kraju, postavlja se i pitanje političke koristi, odnosno bolje rečeno štete, koju sandžački Bošnjaci imaju Ugljaninovim nastojanjima da ih uplete u srpsko-albanski spor oko Kosova.

Nažalost, iako Ugljanina i njegovo političko djelovanje i izjave odavno niko više ne uzima za ozbiljno, on je ponovo sredstvo u rukama srbijanskog režima koji ga koristi i njime manipuliše zarad svojih ciljeva.

Izvor: Sandzacke.rs