Kamberi: Srbija navodno zagovara Otvoreni Balkan, a promoviše srpski svet

0
616
blank
Foto: N1

Zastupnik Skupštine Srbije iz Bujanovca Šaip Kamberi izjavio je danas u Beogradu da se Srbija nalazi u fazi “propagandnog rata” prema regionu, kao devedesetih godina prošlog vijeka.

Ocijenio je, na 14. Forumu za tranzicionu pravdu, da je neiskreno da se Srbija navodno zalaže za inicijativu “Otvoreni Balkan“, a da istovremeno ministar policije Aleksandar Vulin zagovara ideju “velike Srbije“, odnosno “srpskog sveta“.

“To veoma šteti stabilnosti i demokratiji u regionu, to nas dovodi u nove konfliktne situacije. Suština zastoja u procesu pomirenja je u Srbiji“, rekao je Kamberi.

Prema njegovim riječima, Srbija ima problem sa Hrvatskom, “ne želeći da prizna ratne zločine jer se vjerovatno plaši ratnih reparacija“.

Naveo je i da “ne želi da prizna zločine u BiH“ jer, kako je ocijenio, “želi da otme Republiku Srpsku“

Prema njegovim riječima, Srbija ne želi ni da prizna ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu “jer misli da će sačuvati bolju pregovaračku poziciju u aktuelnom procesu“.

On je ocijenio da je u Srbiji na sceni “istorijski revizionizam“ koji, kako je naveo, “izjednačava četnički pa čak i ljotićevski pokret sa antifašistima iz Drugog svjetskog rata“.

Prema njegovim riječima, dodatni problem je u tome što Evropska unija gubi pokretačku moć jer “nema potencijal daljeg proširenja“.

Izvor: Beta