“Kijamet koalicija” opstaje uprkos smjeni Ašćerića?

0
908
blank

Iako su nakon smjene pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Emira Ašćerića Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka razmijenile oštra saopćenja, međusobno se optužujući, do vidljivijih promjena u funkcionisanju te koalicije nije došlo. Ovom temom opširnije se bavio radio Sto plus.

SDA Sandžaka još uvijek nije odgovorila na poziv gradonačelnika Nihata Biševca da umjesto smijenjenog Ašćerića predloži drugog kandidata za tu poziciju, koja im pripada na osnovu koalicionog sporazuma.

Da li će i koga predložiti za novog pomoćnika gradonačelnika u SDA Sandžaka radiju Sto plus nisu odgovorili, iako su, kako navode, čekali gotovo dvije nedjelje.

Bez odgovora je ostalo i naše pitanje o statusu drugih funkcionera te stranke u lokalnoj samoupravi Novog Pazara, kao i o odnosu sa strateškim partnerom u svim sandžačkim gradovima u kojima su u koaliciji.

“S obzirom da se radi o međustranačkim odnosima, to se ne može rešiti brzo”, kratko su nam poručili.

Kako prenosi radio Sto plus, u Gradskoj upravi Novog Pazara ovom radiju je potvrđeno da je pozicija pomoćnika gradonačelnika, namijenjena SDA Sandžaka, još uvijek upražnjena, kao i da svi ostali funkcioneri te stranke, članovi Gradskog vijeća, predsjednica Skupštine i razni rukovodioci odjeljenja, “rade kao i prije smjene Ašćerića”.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac razriješio je dužnosti Ašćerića 7. aprila, nakon što je on na Facebooku posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru, tokom koje su Opštoj bolnici uručeni respiratori, nazvao “zloupotrebom i brutalnom političkom kampanjom”.

Biševac je u saopćenju naveo da svaki pojedinac ima pravo u svoje ime i u ime političke opcije kojoj pripada da priča šta god i kad god hoće, ali da je neprimereno to činiti sa pozicije pomoćnika gradonačelnika i na taj način unositi zabunu u javnost.

SDA Sandžaka je takav potez ocijenila kao “netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora”, naglasivši da je Ašćerić iznio stav te partije.

“Skupštinska većina u Novom Pazaru je višepartijska, što podrazumijeva da svaka stranka ima svoje mišljenje o pojedinim pitanjima. Ašćerić je smijenjen zbog drugačijeg mišljenja, odnosno zbog iznošenja stava SDA Sandžaka”, navela je ta stranka.

Sa druge strane u SDP-u su Ašćerićev status nazvali “bahatošću u trenucima kada se čitav svet bori protiv korona virusa”, optuživši funkcionere SDA Sandžaka da ništa ne rade, već samo kritikuju vlast u kojoj i sami učestvuju.

“Do sada nismo reagovali, praštali smo im nerad, arogantnost, politikanstvo i amaterizam, jer smo sa ovom strankom potpisali Deklaraciju i držali riječ. Računali smo da su jedinstvo i harmonija među Bošnjacima vredniji od svega”, navodi se u saopštenju ove partije.

Smena Ašćerića bila je samo posljednji u nizu nesporazuma i međusobnih optuživanja dvije partije koje su krajem 2016. godine potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu na osnovu koje je SDA postala dio vlasti u Novom Pazaru, a SDP u Sjenici i Tutinu.

Izvor: Radiostoplus.com