Kladničanin: Allahimanet tetka Nafo, BNV više neće biti špajz jedne političke stranke

0
771
blank

Završeni su izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće i poznati su rezultati budućeg saziva od 35 vijećnika ove važne institucije. Lista “Ljudski do pobjede“ koju je predvodio Husein Memić, potpomognut aktivnim angažovanjem Rasima Ljajića u predizbrnoj kampanji, ostvarila je izborni rezultat od skoro šesnaest hiljada glasova, dok je na drugom mjestu sa šest stotina glasova razlike lista koju je predvodila Misala Pramenković, odnosno, prva krvna linija Muamera Zukorlića, sin Usame.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Na trećem mjestu je lista kojoj je Sulejman Ugljanin pozajmio svoje ime i prezime, svojevrsni zaštitni znak “Bošnjačko jedinstvo“ koja je dobila podršku nešto više od dvanaest hiljada glasova. Lista koju je predvodio Admir Muratović pod nazivom “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ dobila je jednog vijećnika, dok je “Bošnjačka lista“ koju je formirao Esad Džudžo ostala ispod cenzusa.

SDA Sandžaka plasirana na trećem mjestu izgubila je višedecenijsku dominaciju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje je bilo pretvoreno u daktilografski biro jedne političke stranke i predstavljao svojevrsni bekstejdž preuređen za odmor i razonodu. Stranačka politika je od Bošnjačkog nacionalnog vijeća stvorila ogromne metastaze koje su nagrizale i usporavale sve moguće procese koje je zakon jasno definisao i gurnula nas u razne ćorave sokake.

Bošnjačko nacionalno vijeće je bilo otuđeno od Bošnjaka, ono je pripadalo podobnim i poželjnim. Svi van kruga podobnosti i poželjnosti bili su remetilački faktor na kojeg se gledalo sa podsmijavanjem, bez obzira na vještačku inkluzivnost i kiselu kurotaziju. To je vrijeme sada iza nas, dok su pred nama novi momenti i ljudi kojima treba pružiti priliku da pokažu šta i na koji način mogu da urade u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Sandžačka demokratska partija je dobila u ishodu najviše bošnjačkih glasova i ima legitimitet i legalitet, bez obzira na malu izlaznost, da bude i biće kreator agende oko koje će se okupiti novo rukovodstvo i definisati novi pravci i programi djelovanja. Već danas u izjavama Rasima Ljajića, apostrofira se na otvoreno Bošnjačko nacionalno vijeće i kao mogućnost ističe učešće svih izbornih lista u budućem radu.

Vidjećemo na koji način Rasim Ljajić zamišlja depolitizaciju ove institucije, ali je jedno važno – to je vraćanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u zakonske nadležnosti i smanjenje uticaja i zloupotrebe od strane političkih stranaka.

Postoje nepremostive razlike između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja koja za sve probleme nastale u Islamskoj zajednici targetira Sulejmana Ugljanina. Pitanje jedinstva u Islamskoj zajednici takođe je imperativ i vijećnika Admira Muratovića.

Da li je uopšte moguća akrobacija u prevazilaženju suštinskih razlika u taboru ova tri politička subjekta – pitanje je za razmišljanje? Rečenica “Mešihat više ne postoji“ koja je jednom izrečena u programu Regionalne televizije iz usta Sulejmana Ugljanina, noćna je mora, koja već petnaest godina proganja političke sledbenike rahmetli Muamera Zukorlića.

SDA Sandžaka bila je ubijeđena u pobjedu i sigurna da će zaštiti Bošnjačko nacionalno vijeće od ljudi, koji su, kako neki vele, juče postali Bošnjaci. Ubijeđnost u dobar izborni rezultat prenosili su razni sufleri i simpatizeri ove političke ideje na raličitim medijima, uz muhabet i kahvenisanje. Suočeni sa činjenicom da izborni ishod nije po njihovoj mjeri, obzanili su bošnjačkom narodu da je BNV otišlo provučićevskim partnerima u Sandžaku. Ima u našem dobrom bošnjačkom narodu uzrečica: Allahimanet, tetka Nafo.

Izbori su prošli i Bošnjačko nacionalno vijeće nikad više neće biti špajz jedne političke stranke. Neće biti ni Vučićevo. Biće isključvo i jedino naše – bošnjačko!

Izvor: Sandzacke.rs