Kladničanin: Eventualna Džudžova lista za BNV ostvarila bi pristojan rezultat

0
196
blank

Nakon što su Sandžačka demokratska partija i Stranka pravde i pomirenja potvrdili izborne liste i otpočeli kampanju za Bošnjačko nacionalno vijeće, a sasvim je izvjesno da će u jednom momentu to učiniti i Stranka demokratske akcije Sandžaka, ovih se dana registruju i mali signali.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Prije neki dan je na društvenim mrežama objavljeno nezapažena informacija, odnosno apel, kojim se obavještava javnost o potrebi formiranja zajedničke bošnjačke liste kako bi se realizovali “bošnjački interesi u obrazovanju, kulturi, informisanju i službenoj upotrebi jezika i pisma“, dok se u zaključuku kratke objave koju potpisuju Tarik Imamović i Zehnija Bulić, ističe, kako je “veoma važno iskoristiti ove izbore za neutralisanje velikih podjela koje decenijama razdiru i opterećuju bošnjačko biće i svakodnevni život“.

Prije dva dana je dnevni list “Danas” objavio i izjavu Esada Džudža, bivšeg predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i direktora Centra za bošnjačke studije, u kojoj i on obavještava javnost o mentalnoj preokupaciji koju ima ovih dana i ideji o formiranju potencijalne nezavisne ekspertske liste koja bi učestvovala na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Politički i društveni angažman Esada Džudža velikim dijelom proizilazi iz rukovođenja Bošnjačkim nacionalnim vijećem i realizacijom kapitalnih projekata, koji se najvećim dijelom odnose na proces obrazovanja na bosanskom jeziku.

Nakon što je polovinom 2019. godine smijenjen sa pozicije predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća uz glasove vijećnika SDA Sandžaka, ali i liste “Vakat je“, čiji su vijećnici u periodu nakon tog glasanja u individualnim razgovorima, svojevrsnom terapijom, otkuhavali svoju savjest čestom pričom o počinjenom grijehu i nepravdi prema prijatelju Esku.

Pošto je moje pamćenje kao slonovo, valja se nekad podsjetiti na dinamike koje su oblikovale politički život, u kako često, kaže moj kolega – prekograničnoj regiji Sandžak.

Ako se kojim slučajem na novembarskim izborima pojavi lista koju će predvoditi Esad Džudžo i ako ona bude podržana od strane neke stranačke infrastrukture, kao što je grupa građana Bajra Gegića, može se očekivati sasvim pristojan izborni rezultat.

Njegovo političko pozicioniranje u zaštiti prava Bošnjaka i posvećenost tom poslu obilježili su njegovu karijeru i postojanje na političkoj mapi u Sandžaku.

Ne treba da nas iznenadi ako se kojim slučajem pojavi i lista bivših funkcionera Stranke pravde i pomirenja, koji su, kako oni ističu, izbačeni iz stranke zbog “autentičnog“ zastupanja politike pravde i pomirenja koju je formulisao rahmetli Muamer Zukorlić.

U kojoj meri su spremni da se angažuju i učestvuju na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i delegiraju “autentičnu“ muftijinu politiku kada je ova institucija u pitanju – vidjećemo.

I za kraj, o potencijalnom međunarodnom uticaju na izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće sljedećom prilikom.

Izvor: Sandzacke.rs