Kladničanin: Poseban birački spisak neuređen, pojedinim upisanim biračima onemogućeno glasanje

0
326
blank
Foto: SANA

Članovi posmatračke misije za praćenje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće u sandžačkim opštinama, koju je formirala novopazarska nevladina organizacija Akademska inicijativa “Forum 10“ bilježe dvije, kako kažu, “činjenice koje ne narušavaju izborni proces”.

“Evidentirali smo nekoliko desetina slučajeva birača koji su u prethodnom periodu upisani u poseban birački spisak, ali ih prilikom glasanja nema u posebnom biračkom spisku tako da im je onemogućeno glasanje što je na određenim biračkim mjestima izazvalo negodovanje jer im se uskraćuje pravo glasanja.

Također, neki birači koji tradicionalno na određenim biračkim mjestima izvršavaju obavezu glasanja ovaj put su premješteni s tih biračkih mjesta u pojedine seoske sredine što je izazvalo negodovanje među biračima. To govori da je poseban birački spisak malo neuređen”, kazao je za Agenciju SANA Fahrudin Kladničanin, koordinator posmatračke misije Foruma 10.

On je postavio pitanje ko snosi odgovornost za uređenje posebnog biračkog spiska, jer to, prema njegovim riječima, izaziva određenu nelagodu kod birača.

Izvor: SANA