KLOPKA ZA USAMU: Kako Ugljanin vješto plete mrežu oko Zukorlića mlađeg

0
386
blank

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin govorio je danas na konferenciji za medije o političkim dešavanjima u Sandžaku, nakon što je prethodno ponovo pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene postupak rješavanja statusa Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline.

Ugljanin je rekao da pregovori sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) o formiranju skupštinskih većina “teku dobro” i da se traži najbolje rješenje za sve opštine u Sandžaku. Dodao je da sa SPP-om prave strategiju kako da u jednom danu formiraju vlast u svim sandžačkim opštinama.

“Ugovori o uspostavljanju našeg sporazuma idu dobro i traže se najbolja rješenja za sve opštine u Sandžaku. Nismo dozvolili da se rješava status u jednoj opštini, ako druge opštine na to nisu spemne. Odloženo je sve, iako je Tutin bio spreman još 31. januara. Međutim, kako ostale opštine nisu bile spremne na to, očekuje se i vodimo razgovore kako da se u jednom danu riješi pitanje u Pazaru, Prijepolju, Sjenici i Tutinu i da imamo jedan minimum zajedničkog interesa za ekonomski razvoj ove naše nerazvijene regije”, kazao je Ugljanin.

Međutim, kao što su Sandžačke ranije pisale, ti pregovori ne idu baš onako “dobro” kako tvrdi lider SDA.

Prema našim saznanjima, pregovori su zapravo zapali u ćorsokak zbog odbijanja većeg dijela rukovodstva i članova lokalnog odbora SPP u Tutinu da prihvati direktivu iz stranačke centrale u Novom Pazaru o koaliranju sa SDA.

Time je, za sada, osujećen plan Zukorlića i Ugljanina da u Tutinu sprovedu dogovor o formiranju lokalne koalicije, shodno starteškom sporazumu dveju stranaka koji je nedavno potpisan u Novom Pazaru.

Koalicija sa SPP-om zadnji spas za Ugljanina i SDA

Nakon što je ponovo izigrao svog nekadašnjeg partijskog kolegu i najžešćeg političkog rivala Rasima Ljajića, Ugljanin je shvatio da mu je posljednja šansa za opstanak na političkoj sceni pokušaj prekomponovanja vlasti u sandžačkim opštinama kroz koaliciju sa Strankom pravde i pomirenja.

Ugljanin, koji posjeduje istančani refleks tigra da svaki svoj poraz preokrene u pobjedu, svoju šansu vidio je u političkom neiskustvu Usame Zukorlića. Sve svoje karte bacio je na njega.

Strategiju su lično osmislili i razvili Ugljanin i sestrić mu Esad Salihović, kao svojevrsnu formulu za spas SDA Sandžaka. Ugljanin je, obzirom da više nije imao kud ka Ljajiću, svoju ponudu usmjerio prema lideru SPP-a, unaprijed znajući da će se ovaj upecati na taj njegov mamac.

U cilju dugo sanjanog povratka na vlast u Novom Pazaru i zarad pozicije gradonačelnika, koju Ugljanin godinama priželjkuje za SDA, bio je spreman žrtvovati glavnu funkciju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, ali i pružiti obećanje da se više neće petljati u poslove i organizaciju Islamske zajednice.

Usame je povjerovao u obećanja lidera SDA i dogovor je pao. Sklopljen je sporazum koji njegov rahmetli otac, muftija Zukorlić, nikad nije želio prihvatiti, poznavajući dobro Sulejmana Ugljanina.

Odavno je više nego jasno da su Ugljanin i SDA politički gubitnici u Sandžaku, stranka u nestajanju zbog pogrešne politike koju vode zadnjih godina, te je svako partnerstvo sa njima siguran put u sopstvenu propast.

Avantura spašavanje Ugljanina i SDA, na koju se naivno odlučio Usame Zukorlić, računajući da će u tom političkom zagraljaju nadvaladati SDA i njenog lidera, može samo biti pogubna za SPP i njenog lidera. Jer Ugljanin je stari politički lisac i odlično zna da pruženu šansu iskoristi u svoju korist.

Izvor: Sandzacke.rs