KO ĆE S KIM? Počeli pregovori o formiranju novog BNV

0
295
blank

Bošnjačke liste koje će činiti novi sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) počele su da pregovaraju o pravljenju vijećničke većine.

Ovo je za Danas, potvrdio nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i ministar Turizma Husein Memić.

“Razgovarao sa sa predstavnice ostale tri liste o zajedničkom formiranju Vijeća, na ravnopravnoj osnovi i bez podjela na poziciju i opoziciju, što je za takvu instituciju neprihvatljivo. Mi smo to proklamovali u kampanji. Razgovori su, tek, počeli i ima još do konačne odluke”, ističe Memić.

Novopazarskoj A1 internet televiziji, lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić je rekao da se “razgovara o pravljenju nove većine u BNV“ i da insistiraju na programu koji su predstavili u predizbornoj kampanji.

Zukorlić je pojasnio da će njegova lista insistirati na otvorenosti BNV i za sve, da ne bude fiktivnih projekata, da nastava na bosanskom jeziku bude ponovo u fokusu i za jedinstvenu Islamsku zajednicu (IZ) u Srbiji.

Tri najjače bošnjačke partije su i osvojile najviše vijećničkih mandata, od 35 njima su pripala 34.

Isti broj vijećnika, po 12, imaju SDP i SPP, a SDA Sandžaka ima 10 mandata. Jedan mandat osvojila je lista Admira Muratovića “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“.

Iz lista stižu informacije, da se razgovori odvijaju daleko od očiju javnosti, i da se, za sada, pregovarači drže programskih principa iz predizborne kampanje.

Izvor: Danas.rs