Koga bi to gađao general Diković: Srbiji potrebni odbrambeni sistemi PVO dometa većeg od 400 km

0
1124

Načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije (GVS) general Ljubiša Diković izjavio je u subotu da su protivvazdušnoj obrani Srbije potrebni odbrambeni sistemi dometa većeg od 400 kilometara, te da se razmatra nekoliko opcija, a ne samo nabavka ruskog raketnog sistema S-300, objavila je Radio-televizija Srbije(RTS).

Diković je u specijaliziranoj emisiji “Dozvolite…” RTS-a rekao kako “aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utječe na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije”, najavljujući da će VS uz redovne zadatke, ove godine raditi na moderniziranju naoružanja, prenosi Hina.

Komentirajući medijska nagađanja o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sistemi najbolji i najefikasniji za konfiguraciju teritorija Srbije.

“Jasno smo kazali da nam je potrebna protivvazdušna odbrana koja može voditi borbu na daljinama većim od 400 kilometara. Koji će to sistem biti – vidjet ćemo…. Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme”, objasnio je Diković za RTS, naglasivši kako “još nije vrijeme da se govori o konkretnom rješenju”.

Beogradski mediji ranije su objavili da će predsjednici Srbije i Bjelorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u martu ove godine potpisati ugovor o kupovini četiri baterije sistema S-300 i šest aviona MIG 29.

Srbija je 2016. godine dobila paket donacija naoružanja i vojne opreme iz Rusije, među ostalim i šest korištenih aviona MiG-29, čija će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, podsjeća Hina.