Konfuzija Kriznog štaba: Hitna sjednica zakazana u srijedu, održana u petak, mjere od utorka

0
342
blank
Screenshot: TV Nova

Kad se kaže Krizni štab i nove mjere, sasvim je sigurno da u ovom trenutku nikome u Srbiji ništa nije jasno, koje su mjere stare, a koje nove, kad su donijete i kad počinju da važe. Kad bi se sve moralo svesti na jednu rečenicu, ona bi zvučala ovako: Krizni štab je hitnu sjednicu najavio u srijedu, održao u petak, okupio pa rastjerao novinare, zakazao, pa otkazao konferenciju na kojoj će saopštiti nove mjere, zatim ih proturio u subotu, ali sa naznakom da počinju da važe u utorak. Šta nije jasno?

U trenutku kada u Srbiji svakog dana otkucava crne rekorde, a broj oboljelih se dnevno uveća za po sedam hiljada, ovakva konfuzija, složićemo se, nikome nije potrebna.

Portal Nova.rs pokušao je da rasplete ovo zamršeno klupko, da vidimo šta je to Krizni štab radio ovih dana i zašto ništa ne radi do utorka.

Hitno natenane 

Iako se pod stavkom “hitno” obično podrazumijeva da se nešto održi tog istog momenta, u srijedu je hitna sjednica Kriznog štaba zakazana za petak.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je u tom vremenskom vakumu između srijede i petka da bi se na toj hitnoj sjednici moglo razgovarati o tri nove mjere i to: daljem skraćivanju radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata, zatim o prelasku na rad od kuće u većini firmi, uz obaveznu potvrdu za vrtiće da roditelji djece moraju da budu na svom radnom mjestu. Tiodorović je kazao i da bi se moglo razgovarati o ograničenju broja putnika u javnom gradskom prevozu.

blank
Foto: N1

Kon: Umiraće 50 dnevno 

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Predrag Kon izlazi u javnost i odlučno kaže da je medicinski dio tog tijela uputio premijerki Ani Brnabić izričiti prijedlog rigoroznijih mjera od onih koje su na snazi i dodao da očekuje da će sutra biti zvanično saopćeno koje su to mere.

Upitan da li je moguće da Vlada Srbije ne prihvati prijedlog novih mjera, Kon je rekao da to “teško može da se desi”, a ubrzo bukvalno utjerao strah u kosti ionako isprepadanim i sluđenim građanima, sljedećom rečenicom: 

“Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uvjerenju doktora Ivanuše da ćemo imati do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći”. upozorio je Kon.

Onda doktor Srđa Janković saopćava javnosti da je Krizni štab predložio Vladi Srbije da donese odluku prema kojoj bi svi prodajni objekti trebalo da ograniče radno vrijeme do 17 sati.

Ni to nije, što bi se narodski reklo – “ubo”.

blank

Nove mjere 

Radno vrijeme skraćeno je do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, saznaje Tanjug u vladi.

To je jedna od sedam mjera koje je donijela Vlada na osnovu preporuka Kriznog štaba, a saopštene su u subotu. Druga mjera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti. Slijedi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Građane je posebno zabavila odluka da će broj putnika u autobusuima biti ograničen na 50 odsto, što je javnosti saopćio i ministra zdravlja Zlatibor Lončar, te da vozač neće otvarati vrata na satnicama na kojima procijeni da već ima dozvoljen broj putnika?! Niko još nije objasnio kako će vozač to da procijeni i kako će da izađu putnici koji baš na toj stanici treba da siđu.

Šta radimo do utorka 

Hitne mjere donijete na hitnoj sjednici Kriznog štaba u petak, stupiće na snagu u utorak.

Razlog je vjerovatno današnja sahrana preminulog patrijarha Irineja, a to je slažemo se, nešto što se građanima ne može zabraniti – da ga isprate.

Moglo se, ipak, kontrolisati to što narod i sveštenstvo rade, odnosno ne rade.

Krizni štabe, da li se čujemo?

Izvor: Nova.rs