Konstituisana Skupština Srbije, devet zastupnika iz Sandžaka

0
1088
blank
Foto: Facebook

U Domu Narodne skupštine konstituisan je novi 13. saziv Narodne Skupštine. Na sjednici su verifikovani mandati zastupnika, nakon čega su oni položili zakletvu.

Novi skupštinski saziv čini 250 zastupnika sa 12 izbornih lista, a kako je medijima rečeno tokom konsultacija, očekuje se da će biti formirano 15 zastupničkih klubova.

U novom sazivu Skupštine Srbije biće četiri zastupnika iz Novog Pazara, dva iz Tutina i iz Priboja tri.

Listu “Muftijin amanet“ zastupaće Usame Zukorlić, Jahja Fehratović i Zaim Redžepović, dok će zastupnici lista SDA Sandžaka biti Enis Imamović i Selma Kučević.

blank
Foto: Facebook

Sjednicom je predsedavao najstariji zastupnik ovog saziva Vladeta Janković, koji je više puta prekinut aplauzom opozicionih zastupnika, uz negodovanje zastupnika vlasti. Izbor skupštinskih organa uslijediće u utorak.

Prethodno je tročlana komisija utvrdila da je svih 250 uvjerenja o izboru za narodne zastupnike u skladu sa izvještajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

blank
Foto: Facebook

U nastavku je predsedavajući skupštine Vladeta Janković obavijestio zastupnike da treba da obrazuju poslaničke grupe. Skupština nastavlja rad u utorak u 10.00.

U novom sazivu sastav skupštine je 120 zastupnika sa liste “Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, 38 sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 zastupnikom . Koalicija NADA ima 15 zastupničkih mjesta, lista “Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 zastupnika. Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi “Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno zastupničko mjesto.