Kosovo slavi 11 godina nezavisnosti

0
842
blank

Nizom menifestacija koje se održavaju danas i sutra Kosovo proslavlja 11 godinu od proglašenja nezavisnosti. Predsedniku Kosova praznik su čestitali mnogi svjetski zvaničnici među kojima predsjednik SAD-a, franskucki šef države, britanska kraljica i predsjednik Albanije, javlja RTK2.

Kako prenosi RTK2, pod motom “Kosovo, čast i dužnost“ započelo je obilježavanje 11 godine od proglašenja nezavisnosti Kosova. Prva od mnogih aktivnosti koje će biti održane odnosi se na Deklaraciju o nezavisnosti koja je simbolično iz Skupštine Kosova pod policijskom pratnjom krenula u sve veće gradove Kosova.

“Danas smo ovdje da postavimo Deklaraciju o nezavisnosti u 7 glavnih centara Kosova. Kao što smo rekli i tokom prethodnih izjava, ova deklaracija će ostati u većim gradovima Kosova do ponedjeljka uveče, gdje će građani imati priliku da izbliza pogledaju dokument i fotografišu se s njim“, rekao je direktor državnog protokola, Orhan Hajrizi, prenosi RTK2.

blank

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti u Prištini je otvorena i izložba “Simboli nezavisnosti“ gdje su izložene makete objekata koje, kako su istakli organizatori izložbe, čine istoriju Kosova. Povodom proglašenja nezavisnosti u glavnom gradu Kosova je otvoren i dvodnevni sajam domaćih prozivoda na kome proizvođači iz svih krajeva promovišu svoju robu.

Centralni događaj proslave proglašenja nezavisnosti je sutrašnja parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini, a najavljeno je da će tokom dana biti i svečanih sjednica Vlade i Skupštine.

blank

Inače, kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju već stižu čestitke od mnogih sjvetskih zvaničnika, među kojima su i američki predsjednik Donald Tramp, francuski šef države Emanuel Makron, britanska kraljica Elizabeta druga i predsjednik Albanije Iljir Meta.