Kosovo u ponedjeljak dobija novu vladajuću koaliciju

0
812
blank
Foto: FM Images

Lideri Samoopredjeljenja Albin Kurti i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa održali su danas u Skupštini Kosova sastanak, koji je završen “sa 100 posto harmonizovanim vladinim programom”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, ali je izdato zajedničko saopćenje u kome je navedeno da su Kurti i Mustafa današnji sastanak završili sa 100 posto harmonizovanim vladinim programoma i dogovorom o svim otvorenim pitanjima.

“Od dva različita modaliteta o vladinom kabinetu sa 12 ministarstava, koji su ponudili radni timovi naša dva subjekta, Kurti i Mustafa odlučili su se za prvu verziju. U nastavku će biti odabrane odgovornosti u zajedničkom upravljanju, za koje su razjašnjene pozicije i zahtjevi. Dakle, tema je otvorena i određen je princip rješenja, koji će konačno biti zaključen sporazumom u ponedeljak“, piše u saopćenju.

Nakon jučerašnjeg sastanka radnih grupa dva pobjednička subjekta na parlamentarnim izborima od 6. oktobra, rečeno je da su sva programska pitanja dovršena i da je program buduće Vlade Kosovo 100 postotno usklađen.

Prema verifikovanim rezultatima izbora objavljen u srijedu, do sada opozicione partije su pobijedile i Samoopredjeljenje ima 29, a LDK 28 poslanika. Dok se čekalo na verifikaciju rezultata, Kurti, koji će biti mandatar za sastav nove Vlade Kosova, sa poslanicima manjinskih zajednica, već je obezbjedio još četiri neophodna glasa za parlamentarnu većinu od 61 glasa.

Izvor: Anadolija