“KOSOVO ZA SANDŽAK”: Bošnjaci su Albanci, a bosanski jezik je srpski

0
618
blank
Foto: Facebook

Do sada smo u više navrata donosili izjave i video klipove u kojima se Bošnjaci negiraju i vrijeđaju na najstrašni način od čelnika Udruženja “Kosovo za Sandžak”. Ipak, to nikada nije bio razlog da rukovodstvo BNV i SDA se ogradi od takvog djelovanja ovog udruženja. Naprotiv, primali su ih, fotografisali se i sarađivali na najvišem nivou, vjerovatno jer su zajedno u nekom njima znanom dogovoru, kombinaciji ili projektu.

Dan nakon što se prvi na listi SDA Sandžaka na izborima za BNV Fuad Baćićanin fotografisao sa Ismetom Azizijem u zgradi BNV, prvi saradnik Ismeta Azizija i potpredsjednik udruženja za albanizaciju sandžačkih Bošnjaka “Kosovo za Sandžak” Ali Daci napisao je reakciju koja je objavljena u glasilu ovog udruženja povodom početka popisa stanovništva. Ali Daci piše da “1. oktobra 2022. počinje bošnjačenje Albanaca u Sandžaku”. Zapravo ovo je narativ koji je prisutan u ovom udruženju od početka a koji zapravo kaže da su Bošnjaci u Sandžaku asimilovani Albanci.

Ali Daci piše da su u Jugoslaviji “Albanaci Sandžaka bili registrovani kao Jugosloveni, Musliman malim slovom, Musliman velikim slovom sve do 1992. godine, tačnije do 28. septembra te godine kada su im nametnuli naziv Bošnjak”. Dakle, drugim riječima svi smo mi bili Albanci, pa su nas primorali da se pišemo kao Bošnjaci.

Ovim, još jednom, Udruženje Kosovo za Sandžak i njegov potpredsjednik jasno kažu da nacionalnost Bošnjak nije svojevoljno prohvaćena od strane sandžačkih Bošnjaka nego da im je taj naziv nametnut.

blank
Ali Daci i Ismet Azizi u Glavnom uredu BNV u Novom Pazaru

Ipak, nije ovo kraj uvredama i negiranju bošnjačkog identiteta. Ali Daci nastavlja: “Sada, kada je većina Sandžaka izgubila najsvetiji spomenik nacije, jezik, razumljivo pod srpsko-crnogorskim nasiljem, srpski vlastodršci i Bošnjaci, koji slušaju, pripremili su poslijednji projekat bošnjačenja Albanca Sandžaka. Koliko god da ih je malo, oni se moraju izjašnjavati kao Bošnjaci. Ovo se desilo samo u Vučićevoj Srbiji! Zahvaljujući ovoj nacionalnoj katastrofi, čak i oni koji se osećaju da su Albanci neće se usuditi da se tako izjasne, jer znatan broj sandžačkih muftija podržava srpsku ideologiju, čak i više nego što Srbi i pravoslavna crkva traže”, kaže Daci.

I tu nije kraj. Daci prelazi na vrijeđanje i negiranje bosanskog jezika, arabizama i turcizama u bosanskom jeziku i naše uleme. On kaže da “nametnuti i institucionalizovani srpski jezik u novom popisu stanovništva u Sandžaku biće dozvoljeno pisati kao bosanski jezik, koji se ne razlikuje ni za jedno slovo i zvuk od srpskog jezika, osim nekih tursko-arapskih varvarizama koje su sačuvali Hodžalari.”

U ovom pamfletu mržnje prema Bošnjacima, na kojem bi pozavidjeli i nacistički propagandisti, zaključuje se i ovo:

“Poznavajući genezu ovog stanovništva, geografski obim i istorijske katastrofe koje su se tu desile, dolazimo do istine da ovaj narod na kraju blijedi, da će biti asimilovan i otuđen, razumljivo pod srpskim nasiljem i njegovim slugama. Ne zaboravite da je narod već izgubio nadu u sebe, pošto mu niko nikada nije došao, da pruži ruku i najmanju pomoć. A na drugoj strani Srbija i Bosna se takmiče ko će pridobiti ovu nesrećnu populaciju, ko će imati više bošnjačkih ili posrbljenih Albanaca.”

Ali Daci zaključuje i jasno još jednom ponavlja tezu SANU: “Srpski jezik koji se sada pretvara u bosanski je onaj koji snažno povezuje Bosnu i Srbiju. Na posljednjim popisima stanovništva u Sandžaku malo je Albanaca, a od danas se neće ni pominjati ako se kao Bošnjaci registruju.”

Izvor: Sandzacke.rs