Krah Abazovićeve akcije decenije: Nema pritvora, Slobodan Kašćelan na slobodi

0
823
blank
Foto: Pobjeda/Skupština Crne Gore

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odbio je prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da se Slobodanu Kašćelanu i još 13 osumnjičenih odredi pritvor zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je počinila više krivičnih djela od kojih je jedno ubistvo.

Juče je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio da je hapšenje pripadnika kotorske kriminalne grupe “najjači udarac koji smo zadali mafiji u prethodnoj deceniji”.

“Hapšenje vođa kavačkog klana je najjači udarac koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji, a mislim da je samo prvi od onih koji će uslijediiti. Do sada je Crna Gora izvozila kriminal, a od sada će izvoziti mir i prijateljstvo prema svima. Obećali smo građanima da Crnom Gorom više neće upravljati mafija, ali i da se više neće krasti iz državnog budžeta i prolaziti bez kazne. Niko ne može biti jači od države”, rekao je on juče.

Današnja odluka Višeg suda ne govori u prilog ovim Abazovićevim tvrdnjama. Tokom današnjeg saslušanja Kašćelana i ostalih osumnjičenih zgrada Višeg suda u Podgorici bila je pod policijskom opsadom.

Kao vođe ove grupe SDT je označio Radoja Zvicera, za kojim policija traga i Slobodana Kašćelana koji je uhapšen utorak.

Osim Kašćelana uhapšeni su Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Zoran Kažić i Darko Prelević.

Članovi ove kriminalne organizacije su Kotorani Slobodan Kašćelan (58), Radoje Zvicer (49), Dragan Knežević (40), Miloš Radonjić (45), Krsto Maroš (38), Nikšićani Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45), Zdravko Perunović (45), Podgoričani Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45), Milan Knežević (43), Tivćanin Srđan Jurišević (48) i Darko Prelević (30) iz Pljevalja.

Kada je u pitanju ova kriminalna organizacija, policija trenutno istražuje jedno ubistvo, sa mogućnošću da se istraga proširi i za druge zločine koje su počinili pripadnici kavačkog klana. Hapšenje šest od četrnaest članova ove grupe je rezultat akcije koja je započeta krajem februara u saradnji sa holandskom policijom, bezbjednosnim službama Belgije i Velike Britanije.

Prilikom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni pronađena su blindirana i skupocjena vozila, koja su oduzeta, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi određeni predmeti koji mogu ukazivati i u daljem postupku koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih djela.

Izvor: CDM