Kraj “Otvorenog Balkana”: Postignut dogovor u Berlinu, odobrena tri regionalna sporazuma

0
315
blank
Foto: RCC

“Danas s ponosom pokazujemo da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište donose rezultate. Region je usaglasio tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju, a čiji uticaj će se kroz njihovu provedbu veoma brzo vidjeti na terenu, isto kao što je to bio slučaj sa zelenim koridorima i regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga“, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je istakla da je Vijeće za regionalnu saradnju glavni partner regionalnih pregovora i glavna snaga Berlinskog procesa.

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock pozdravila je napore koje RCC čini na čelu s Bregu.

Bregu je naglasila kako se raduje konkretnom primjeru povratka vizionarskog i pionirskog Berlinskog procesa.

“Ovaj je proces bio od suštinske važnosti za postizanje rezultata u oblasti povezanosti mladih, zelene agende, zajedničkog regionalnog tržišta, integracije Roma, sigurnosti, kao i brojnih drugih programa u našem regionu i Vijeće za regionalnu saradnju je imalo važnu ulogu u njegovim brojnim rezultatima“, naglasila je Bregu.

Istakla je da je kretanje s ličnom kartom na Zapadnom Balkanu glavni od tri današnja sporazuma.

“Trebale su nam skoro dvije godine intenzivnih pregovora da danas ovdje dođemo do usaglašene verzije dokumenta. Ali, kad se hoće, sve se može. Ovim sporazumom ruši se posljednji preostali ‘vizni zid’ u regionu. Znam da bezvizni režim u regionu nije isto što i bezvizni režim sa Evropskom unijom. Međutim, u stvarnoj postavci stvari on predstavlja perjanicu našeg regiona kao jedinstvenog tržišta. Nacionalne politike ostaju presudne za svakoga, ali mogu imati i važnu ulogu u efikasnijem provođenju regionalnih inicijativa. Cilj svega toga je regionalna povezanost i zajedništvo. Regionalna i multilateralna saradnja i solidarnost dolaze do izražaja u vrijeme krize“, rekla je.

Dodala je da je Vijeće za regionalnu saradnju sa svoje strane spremno da pomogne razvoju regiona, njegovoj evropskoj perspektivi i sigurnosti.

“Bez sumnje je da dinamika vijeća ne može zamijeniti odgovornost i spremnost lokalnih političara da održe svoja obećanja. No, spremni smo i da između samita doprinosimo provedivosti Berlinskog procesa kako bi se na jasan, na strukturiran i usklađen način obaveze prevele u praktičan rad i ispunile“, zaključila je Bregu.

Očekuje se da sva tri sporazuma budu potpisana na samitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa koji se treba održati 3. novembra u glavnom gradu Njemačke.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju se u četvrtak obratila i na sastanku ministara unutrašnjih poslova Berlinskog procesa. Prije samita održavaju se forumi mladih, civilnog društva i privrednika na kojima će se pažnja posvetiti energetskoj sigurnosti, Zelenoj agendi i zajedničkom regionalnom tržištu, javlja Anadolija.