Kulminirali sukobi u porodici Zukorlić: Ja sam glavna meta, tvrdi Elma!

0
835
blank
Foto: Društvene mreže

Neslaganja u porodici Zukorlić, po svemu sudeći, kulminirali su samo sedam dana nakon ekshumacije i obdukcije tijela podpredsjednika Skupštine Srbije i lidera Stranke pravde i pomirenja, odnosno bivšeg sandžačkog muftije Muamera ef. Zukorlića.

Podsjetimo, ekshumacija i obdukcija obavljeni su nakon sumnji porodice, ali i određenih nalaza iz inozemstva koji upućuju na mogućnost da je muftija Zukorlić bio otrovan!

Sukobi oko zgrade

Problemi na koje je supruga ef. Zukorlića, Elma Elfić Zukorlić nagovijestila još u ekskluzivnoj ispovijesti za portal Radiosarajevo.ba od 20. aprila, rekavši da “nažalost, odnosi nisu onakvi kakvi su bili za vrijeme Muftijinog života, te da su se “jednostavno, nakon nekoliko neprijatnih događaja prema djeci i meni, udaljili”, sada su potpuno izašli na vidjelo.

Naime, nakon što je prije nekoliko noći došlo i do sukobljavanja između osiguranja zgrade Internacionalnog Univerziteta (IUNP) i još nekoliko osoba koji su upotrebom fizičke sile htjeli preuzeti kontrolu nad zgradom Univerziteta (?!), priča izgleda dobiva novu dimenziju.

Inače, organi uprave Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru navodno su donijeli odluku o angažiranju novog osiguranja u toj visokoobrazovnoj ustanovi. Kako su prenijeli lokalni mediji, odluka o angažiranju profesionalnog osiguranja je “stupila na snagu nakon što je ista potvrđena u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji” na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić.

blank

Međutim, Muhamed Zukorlić, brat rahmetli muftije Zukorlića i vlasnik osiguranja koje je do sada pružalo fizičku zaštitu zgrade Internacionalnog univerzteta u Novom Pazaru, za portal A1 je kazao da “on poštuje odluku Islamske zajednice u Srbiji da svaka ustanova može da ima svoje obezbjeđenje, ali da, kako je rekao, Elma Elfić Zukorlić ne može donositi nelegitimne odluke”, jer je “njena funkcija na ovom Univerzitetu zamrznuta obzirom da obnaša funkciju pomoćnika ministra obrazovanja”.

Iznenadno “zamrzavanje funkcije”

Portal Sandžak Press, koji si se smatra bliskim vrhu Islamske zajednice prenio je jučer nezvanično da je na proširenoj sjednici koja je održana u Mešihatu odnesena jednoglasna “odluka o udaljavanju Elme Elfić Zukorlić sa radnog mjesta na Internacionalnom univerzitetu”, jer je “ustanovljeno da joj je funkcija predsjednice univerziteta zamrznuta, zbog funkcije pomoćnice ministra obrazovanja u Vladi Republike Srbije, kada je i zvanično odjavljena iz radnog odnosa na Univerzitetu”.

Kako su naveli, odluka Islamske zajednice će biti implementirana u najkraćem mogućem roku.

Indikativno je da je ova odluka navodno donesena nakon javnih istupa Muhameda Zukorlića koji su djelovali kao najava uklanjanja Zukorlićeve udovice iz Internacionalnog univerziteta.

U međuvremenu se oglasio i mlađi Zukorlićev sin, Amir Zukorlić rekavši da se stidi poteza svojeg starijeg brata, amižde i nekada bliskih saradnika njegovog oca.

blank

“Da li je ovo udar na Islamsku zajednicu?”

Tragom svih ovih informacija zatražili smo jutros komentar od Elme Elfić Zukorlić. Ona je demantirala vijest o odluci Mešihata!

“Vijest koja je izašla, po demantu Islamske zajednice, je neistinita. Ovdje se podvlači potpitanje kako je neko smio, a znamo kome ti mediji pripadaju, da objavi neistinu da je IZ donijela takvu odluku. Da li je ovo udar na Islamsku zajednicu, vršenje političkog presinga na muftiju Dudića, tajnih dogovora i da li je ovo narušavanje autonomnost Univerziteta, a sve pod plaštom ‘Čuvara Muftijinog amaneta’. Šta to ti čuvari čuvaju? Ko ih je ovlastio? Od koga čuvaju? Je li od onih koji su sa muftijom rahmetli Zukorlićem gradili sve ove godine?

Trenutno se na sve ljude koji su radili sa muftijom u prvom timu vrši progon, ali glavna meta sam ja”, kazala je Elma Elfić Zukorlić za portal Radiosarajevo.ba.

Vrijeme varvarstva

Dodala je da “oni odlično znaju moj status i zašto je rahmetli Muftija tako ostavio i šta je on doprinio Univerzitetu”.

“Organi univerziteta donose odluke, a ne ja i zašto bi se ja pravdala bilo kome. Živim u 21. vijeku i mislim da je period varvastava daleko iza nas”, zaključila je Elma Elfić Zukorlić.

Elfić Zukorlić pojašnjava da je njezin status na Univerzitetu “u mirovanju”, ali da taj status “ističe za koji dan”.

blank

“Usama kao politički predstavnik SPP-a i jedan od tri sina rahmetli Muftije tvrdi u javnosti da je svjestan da Univerzitet pripada IZ, ali svojim statusima i na sastancima u IZ se konstantno miješa u unutarnja pitanja ove institucije i vrši presing na muftiju Dudića da on kroz vakufski savjet ruši autonomnost ovog Univerziteta, a čijim pritiscima se muftija Dudić uspješno i hrabro nosi.

Obavještavam javnost da UNINP radi po svojim normativnim aktima, ali onima koji su ostali iza rahmetli Muftije, a ne po onim aktima koje su oni pokušali promijeniti uz pomoć radnika i rođaka bliskih stranci SPP o čemu posjedujemo dokaze”, izjavila je Elfić Zukorlić za Radiosarajevo.ba.

Usame Zukorlić: Ja neću uzvraćati!

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i sin muftije Zukorlića Usame Zukorlić oglasio se na društvenim mrežama vezano za novonastale prijepore:

“Univerzitet nije vlasništvo Muftijne porodice. Univerzitet je vakuf i njega će voditi profesori i stručna lica, u skladu sa Statutom Univerziteta koji je napisao rahmetli Muftija i u skladu sa zakonima. To će prihvatiti svi članovi porodice, prije ili kasnije. Mogu na moj račun pisati šta god žele.

Napadati me svim mogućim sredstvima. Ja uzvraćati neću. Ne uzvraćam dušmanima, a da uzvraćam porodici. Ja ih sve poštujem i volim. Amir je moj brat, šta god mu napisali. Bez obzira na sve rečeno, kao predsjednik Mufty fondacije sam stava da funkcija predsjednika Univerziteta ostane zamrznuta dok Elmi ne istekne mandat na funkciji u Beogradu. Poslije ako želi se može vratiti da obnaša funkciju, strogo poštujući Statut i zakonske regulative. O svemu ovome će odlučivati organi Univerziteta.”

Izvor: Radiosarajevo.ba