KURTI BEZ DLAKE NA JEZIKU: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz nje

0
486
blank
Foto: Facebook/Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna država.

“Srbija nije normalna država. Znate, oni žele da pričaju o statusu Kosova. To je završena priča, poslije zaključka Međunarodnog suda pravde nema više debate o statusu Kosova. 22. jula 2010. godine, po zahtjevu Srbije, to je zaključeno. Nema na našoj planeti većeg suda od tog suda. To je završeno”, rekao je Kurti i dodao:

“Ali tu postoji jedna interesantna stvar, da Srbija želi da priča o statusu Kosova baš zato što zna da status Srbije nije očigledan. Mi na Balkanu ne znamo koji je status Srbije. Mi znamo koji je status Kosova – Kosovo je Republika, nezavisna država, ali mi ne znamo gdje počinje i gdje se završava Srbija”.

Kurti navodi da Srbija smatra da neke od susjednih zemalja su privremene države.

“To znači da nam Srbija pravi probleme zbog toga što Srbija ima probleme sa sobom. Svi problemi na Balkanu su izraz glavnog problema kojeg Srbija ima sa sobom. Srbija ne zna kakav status želi. To je glavni problem u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Srbija mora postati normalna država, to znači mora postati demokratska i mora se otarasiti svojih veza sa Putinom u sadašnjosti i sa Miloševićem u prošlosti”, kaže Kurti.