Kurti i Abazović potpisali Sporazum o slobodnom nebu iznad Kosova i Crne Gore

0
395
blank
Screenshot

Kosovski premijer Albin Kurti i premijer Crne Gore Dritan Abazović potpisali su danas u Prištini sporazum o zračnim uslugama između te dvije zemlje, a tom prigodom Abazović je istaknuo da se odnosi s Kosovom neće mijenjati bez obzira na političke promjene u Crnoj Gori.

“Dogodile su se neke političke promjene u Crnoj Gori, ali to neće promijeniti ništa u odnosu na Kosovo”, kazao je, između ostalog, Abazović i najavio da Crna Gora i Kosovo rade na još nekoliko značajnih, povijesnih infrastrukturnih projekta.

“Velika je čast što smo danas u Prištini. Odnosi između Kosova i Crne Gore su primjer. Dolazimo s porukom mira i blagostanja. Danas smo razgovarali o nekim važnim infrastrukturnim projektima”, kazao je Abazović, te dodao kako su Kosovo i Crna Gora primjer u regiji kako treba surađivati.

Kosovski premijer Kurti je kazao da sporazum o zračnim uslugama nudi nove mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva.

“Sporazum koji smo danas potpisali nudi nove mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, omogućuje skraćenje zračnih ruta i vremena leta za 15 minuta”, rekao je Kurti.

Abazović je u četvrtak kazao kako postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regiji te dodao kako bi bilo veoma dobro da se postigne konačan dogovor.

“Ponavljam svoje mišljenje i mišljenje crnogorske Vlade, ali posebno svoje osobno mišljenje, da postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regiji. Razumijem da je to stvar između dvije države i mi nemamo ambiciju ulaziti u to i miješati se, niti je to na nama. Baš kao netko tko mu je stvarno prijatelj, brat, tko mu želi dobro, mislim da bi bilo super da se konačno postigne dogovor što bi veliki poticaj za sve”, rekao je Abazović.

Abazović drži kako konačni dogovor uz priznanje treba postići što prije jer svako odugovlačenje nije dobro ni za Kosovo ni za Srbiju.

“Realnost je takva, ali pitanje je kako će se to postići i koliko će vremena proći dok se dogovor ne postigne. Što manje vremena to bolje. Vidim što je bilo na stolu, što smo mogli vidjeti u medijima, normalno i s predstavnicima obiju strana. Susreo sam se i s premijerom Kosova u Skopju, a i s predsjednikom Srbije i više sam nego siguran da ova forma može biti veliki korak naprijed prema međunarodnom dogovoru”, dodao je Abazović.

Abazović je dodao da je Kosovu potrebna integracija u međunarodne organizacije, ali da istodobno Srbima na Kosovu treba dati još neka prava.

“Kosovu je potrebna integracija u međunarodne organizacije. S druge strane, normalno je da bi srpskoj zajednici na Kosovu trebalo dati još neka prava. Ni ja to ne vidim kao problematično, nije to nešto što nema u drugim zemljama, ali mislim da treba napraviti minimalan kompromis i ići ka zaključku za koji vjerujem da bi bio vrlo uspješan za sve”, kazao je Abazović.

Crnogorski premijer Dritan Abzović, koji boravi u trodnevnom posjetu Kosovu u četvrtak je obišao vjerske i kulturne objekte, među kojima su Čarši džamija u Prištini i Katedrala Majke Tereze, te se susreo s bivšom kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjaga, prenose Reporteri.

Abazović se danas također sastao s gradonačelnikom općine Priština Përparimom Rama, od kojeg je primio “Ključ Prištine”.

Iyvor> FENA