Kurti na srpskom: Građani da pređu na RKS, skinite teret Miloševićevog režima

0
793
blank
Screenshot/Facebook

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je novo obraćanje putem društvenih mreža na srpskom jeziku.

Na dan početka primjene dogovora o neizdavanju ulazno-izlaznih dokumenata, odnosno početka roka od dva mjeseca za preregistraciju vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS, Kurti je poručio građanima da pređu na RKS i “skinu teret Miloševićevog režima”.

“Od danas, pa do 31. oktobra, tokom 61 dana, unutar sva 34 centra za registraciju vozila ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarskih tablica na one naše zajedničke republike“, poručio je Kurti, a prenio Kossev.

Kaže da preregistracija na RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti, te je još jednom ponovio da su tablice koje izdaje Srbija “PR“, “KM“, “PZ“, “GL“, “UR“, “PE“, “DA“ i “ĐA“ „zaostavština Miloševićevog režima“.

“Ovakvo nasljeđe ne treba biti teret na vašim leđima. Na ovaj način, ono vas drži izolovanima i u prošlosti“, tvrdi Kurti.

Sa druge strane, dodaje da prelazak na RKS tablice “eliminiše ovakav teret i obezbjeđuje nesmetanu slobodu kretanja na cijelom Kosovu. Sa sjevera na jug, sa zapada na istok“.

Kaže da njegova vlada želi da građani opština na Sjeveru Kosova koji posjeduju KM tablice ne budu samo građani ovih opština.

“Mi želimo za građane Republike Kosovo koji putuju redovno unutar regiona Prištine da koristile usluge centralnih institucija, posjete glavni grad Kosova i prate vjerske obrede u manastiru Gračanica, unutar prizrenskog regiona da posjete kulturne i istorijske spomenike, unutar Pećkog regiona da posjete Rugovsku klisuru i Dečanski manastir. Da u regionu Gnjilana posjete porodicu i prijatelje – u Novom Brdu, Partešu, Klokotu, Ranilugu“.

Kurti je iznio podatak da je trenutno na Kosovu 401.945 vozila sa RKS tablicama, dok ujedno dodaje da je desetine hiljada u vlasništvu manjinskih zajednica. Sa druge strane kaže da je onih koji “treba da pređu“ na RKS svega 2 odsto.

On je, međutim, dodao da je, kako kaže, na osnovu tvrdnji Srbije tokom razgovora u Briselu, srpskim tablicama istekao mandat korišćenja septembra prošle godine.

“Mi, sa druge strane, otvaramo rok tokom kojeg se predviđa registracija uz finansijske olakšice. Vlasnici vozila koji budu prešli na zvanične tablice tokom dvomjesečnog perioda biće oslobođeni taksi i ostalih obaveza koje mogu dostići vrijednost od 5.000 eura“, još jednom je kazao Kurti.

Pozvao je građane da prate obavještenja kosovskog MUP-a i poručio im “bićemo pored vas da bi pojasnili svaku nejasnoću“.

“Kampanja informisanja će se nastaviti. Obećavamo vam da upravne procedure neće biti prepreka onima koji su spremni izvršiti izmjenu tablica“, zaključio je Kurti.

Sinoć u ponoć stupio je na snagu sporazum koji je dogovoren 27. avgusta a kojim se Beograd obavezuje da ukine stikere “ulaz izlaz“ za građane koji ulaze u centralnu Srbiju sa kosovskim dokumentima, a Priština da ne izdaje ovakve dokumente građanima sa srpskm ličnim kartama.

Podsjetimo, srpske vlasti su već godinama izdavale deklaracione listiće svim putnicima koji putuju preko centralne Srbije sa kosovskim dokumentima, a na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011.

Kosovska vlada je, međutim, odlučila 29. juna ove godine da od prvog avgusta započne sa izdavanjem ovakvih dokumenata za građane sa srpskim ličnim kartama koji ulaze na Kosovo, pravdajući ovaj potez uspostavljanjem reciprociteta sa Srbijom.

Nakon esklacije situacije krajem jula i postavljanjem barikada na Sjeveru Kosova u znak protivljenja ovoj, ali i odluci o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, kosovska vlada je odlučila da odloži primjenu odluka do 1. septembra.

Međutim, 27. avgusta iz Brisela je saopšteno da su se strane dogovorile da Srbija obustavi izdavanje deklaracionih listića, odnosno da kosovska strana ne uvodi iste.

Da bi Srbija ukinula ovaj dokument, vlasti su se dosjetile da to urade uz isticanje tzv. disklejmera na prelazima, na kojem se navodi da se prihvatanjem dokumenata niti priznaje nezavisnost Kosova, niti se prejudicira konačni status.

Sa druge strane, krajem mjeseca je izostao dogovor Beograda i Prištine o pitanju tablica, te je nakon ponoći ujedno krenuo da teče dvomjesečni rok za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu na RKS tablice, a u skladu sa odlukom kosovske vlade kojoj se Beograd protivi.
Izvor: KoSSEv