Kurti o izbornom procesu u bošnjačkoj zajednici: Strateška manipulacija osmišljena u Beogradu

0
878
blank
Foto: Twitter/Albin Kurti

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti se u intervjuu objavljenom na RTV Besa osvrnuo i na izborni proces u bošnjačkoj zajednici, posebno na izborni rezultat građanske inicijative Adrijane Hodžić, koja je, pod sumnjivim okolnostima, osvojila najveći broj glasova među bošnjačkim subjektima na Kosovu.

Pretendet za premijera Kosova i predvodnik Samoopredjeljenja, apsolutnog pobjednika izbora od 14. februara, izrazio je nezadovoljstvo zbog izbornih manipulacija na sjeveru.

“Ovo je urađeno strateški, unaprijed osmišljeno, kako bi se zloupotrijebile mogućnosti i ustavne privilegije, kako bi se minirala nastojanja predstavnika nevećinskih zajednica, u ovom slučaju bošnjačke zajednice. Svakako da smo svi zbog toga ogorčeni i trebamo sve uraditi kako se ovakvo nešto nikada ne ponovi”, kazao je Kurti i dodao da je veoma važno iskoristiti sva zanonska i pravna sredstva kako “ova očigledna deformacija volje građana ne bi direktno uticala na predstavljanje u Skupštini Kosova”. 

On je istakao da korijeni ove manipulacije i zloupotrijebe nisu na Kosovu, nego u Beogradu.

“Svakako najpozvaniji za ovaj problem su pravnici, koji trebaju da upotrijebe sve zakonske mogućnosti. Ja kao predsjednik političkog subjekta Samoopredjeljenje, bivši i budući premijer Kosova, izražavam svoje nezadovoljstvo i ogorčenje zbog ove manipulacije i zloupotrijebe čiji korijeni nisu na Kosovu, nego u Beogradu”, naglasio je lider Samoopredjeljenja, koji se osvrnuo i na proces prebrojavanja uslovnih glasova i glasova iz dijaspore.

“Mi s velikom pažnjom pratimo ovaj proces i jasno je da postoje tendencije kojima se želi koliko-toliko da se umanji naša plebisticarna pobjeda, ali i kašnjenja ove male nepravde, naizgled tehničke, koji u osnovi to nisu, neće moći umanjiti veliku promjenu koju je izglasao kosovski narod, 14. februara”, rekao je Kurti.

Izvor: rtvbesa/indeksonline