Kurti: Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 1999. godine, pozivam na mir i stabilnost

0
525
blank
Screenshot/Facebook

Premijer Kosova Albin Kurti oglasio se povodom današnjih tenzija na sjeveru Kosova.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Od 1. novembra počelo je izdavanje opomena prema upravljačima vozila ilegalnih tablica na teritoriji Kosova, tablica koje su naslijeđe Miloševićevog režima. Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21.novembra, kada započinjemo izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zamijeniti ilegalne tablice KM, PR itd. onim službenim RKS, uz velike poreske olakšice.

Predstavnici Srpske liste su prije sedam dana izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak, nisu sačekali 21. novembar: Beograd je započeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo.

Jasno je o čemu se radi, predsjednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane; on se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući demokratska zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja. Isto tako, djeluje kao da je glasnogovornik Miloševićeve partije, danas ministar vanjskih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra za informisanje, danas predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična borba za vlast, ne radi se ni o građanima a niti o državnim interesima.

Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9.juna 1999.godine, Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo gubiti vrijeme i nastaviti kasniti i u 2022. godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Putina i Lavrova oproštate se od Evrope.

Pozivam sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir. Ja nisam premijer koji je protiv Vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili porijeklo. Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrijednosti vladavine prava, pravima i slobodama pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma”, napisao je premijer Kosova na Facebooku.