Kurti: Suočeni smo sa srpskim šovinizmom, sljedeći sati, dani i sedmice mogu biti problematični

0
254
blank
Screenshot/Facebook

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je večeras da “organi reda i bezbjednosti Kosova prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovaće u odbranu zakona i građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

“Prije početka izdavanja dokumenata za ulaz i izlaz na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru Kosova započele su sa blokadom puteva i sa pucnjavom. Tome su prethodile zapaljive izjave i sastanci u Beogradu i Raškoj. Tu su isplanirane i podstaknute agresivne akcije koje se dešavaju danas”, naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama.

Kurti je napisao da su “Vučić i Petković odgovorni za nemire”.

“Pažljivo pratite saopćenja iz naše Vlade, iz Ministarstva unutrašnjih poslova i kosovske policije i ne dozvolite da vas dezinformišu zvanični beogradski mediji ili bilo koji medij na Kosovu koji im svjesno li nesvjesno služi”, pozvao je Kurti i dodao:

“Sljedeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični. Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radićemo danonoćno, bićemo na nivou svojih obaveza, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspijevamo održati red i zakon postavljajući ih u svaki kutak zemlje”.

Policija Kosova saopćila je da nema zvaničnih informacija da je neki građanin ili policajac povrijeđen u kontekstu aktuelne situacije koja vlada na sjeveru Kosova.

“Na osnovu dosadašnjih zvaničnih informacija, nastavljene su blokade puteva na nekoliko lokacija na sjeveru Mitrovice u pravcu graničnih prelaza Jarinje i Brnjak koji su zatvoreni za saobraćaj“, navodi se u saopćenju kosovske policije.

U saopćenju se također navodi da policija Kosova nema zvaničnih informacija da je neki građanin ili zvaničnik policije povrijeđen.

“Upućujemo apel svim građanima i medijima da ne nasjedaju na lažne vijesti koje imaju tendenciju da destabiliziraju situaciju i stvore paniku“, navode iz kosovske poicije.

Također se navodi da Policija Kosova nastavlja angažman na terenu s ciljem pružanja sigurnosti svim građanima i da njene jedinice rade na očuvanju reda i sigurnosti.

Izvor: Anadolija