Kurti: Vučiću neću dozvoliti ulazak na Kosovo sve dok ne prizna zločine

0
292
blank

Čini se kako odnosi na relaciji zvanična Priština i zvanični Beograd nisu ni blizu poboljšanja, a dokaz tome je nove izjava kosovskog premijera Albina Kurtija koji je Vučiću jasno i direktno poručio kako je nepoželjan u njegovoj zemlji.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je sinoć za kosovske medije da Vlada te zemlje radi na novim priznanjima, te da je po tom pitanju nedavno uputio pismo jednoj državi, ne želeći da otkriva kojoj.

Prema njegovim riječima, razlog tome je taj što Srbija ima mrežu ambasada i vanjsku službu koja je u ovom trenutku moćnija od kosovske.

Rekao je da nova priznanja ne zavise u potpunosti od Kosova. Kurti je istakao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude tražio da dodje na Kosovo, neće dobiti dozvolu.

Kako je rekao, “čovjek poput Vučića, koji dovodi u pitanje masakr u Račku i smatra ga izmišljotinom, nepoželjna je osoba na Kosovu”.

“Nisam dobio nikakav zahtjev za takvu posjetu i naravno, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu. Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promijenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu”, jasno je poručio Kurti.

Govoreći o priznanju Kosova od strane pet zemalja EU koje to nisu učinile, Kurti je rekao da po tom pitanju značajno pomažu saveznici Kosova.

Dodao je da do sada nije pisao tim zemljama sa zahtjevom da priznaju nezavisnost najmlađe evropske države.

Izvor: Klix.ba