Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

0
375
blank
Foto: EPA-EFE

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sinoć sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Escobarom predložio tri tačke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

“Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima”, naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Escobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

“Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani”, rekao je Escobar.

On je kazao da je SAD najveći pobornik sigurnosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Escobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Izvor: Anadolija